Sniper Alley Photo
59

Džemil Hodžić objavio fotografiju sa novinarom Motazom Azaizom: Na istom smo putu istine i pravde

F. H.
Džemil Hodžić pokretač projekta Sniper Alley objavio je fotografiju sa palestinskim novinarom Motazom Azaizom koji je nakon više od 100 dana bilježenja ubijanja i razaranja Gaze napustio ovo područje kako bi širio istinu o dešavanjima u napadnutoj enklavi.
"Nemate svaki dan priliku upoznati priliku upoznati ljude kao što su Motaz Azaiza. Jedan od mnogih palestinskih novinara koji su nam pokazali razmjere genocida u Gazi kojeg je počinila izraelska okupacija. Mi smo na istom putu istine i pravde", napisao je Hodžić uz fotografiju.

Azaiza je nakon 107 dana napustio Gazu, a sada širi istinu o razaranju i ubistvima koje provodi izraelska vojska.

Gostujući u emisiji Al Arabiye kazao je da njegov odlazak ne treba vidjet kao povlačenje te da odlazak ne znači izlazak iz rata.

"Naprotiv, proveo sam 107 dana pokrivajući to i više nisam osjećao da utječem na ljude kao prije, jer su simpatije opadale, a gledalac se navikao na scene. Otkrio sam da sam zaboravio na sebe i svoju porodicu, pa sam se zapitao koga fotografišem", pojasnio je.

Džemil Hodžić je 2019. godine pokrenuo Sniper Alley kako bi pronašao fotografiju svog ubijenog brata Amela, u čemu je i uspio. Fotograf Thomas James Hurst mu je poslao i tako pomogao da sačuva uspomenu na njega. Upravo je pronalazak fotografije bio pokretačka snaga projekta, ali ne i jedina misija.

"Bitno mi je naglasiti i to uvijek govorim i govorit ću da smo moja priča i ja u ovome svemu najmanje bitni. Projekt nije i nikada nije bio o meni kao o pojedincu, nego o nekome ko pripada narodu koji je pretrpio i preživio agresiju i genocid. Nažalost, mnogi nisu preživjeli. Moj brat je ubijen trećeg maja 1995. godine. Ubio ga je srpski snajperista sa Špicaste stijene dok je igrao tenis, a ja sam samo jedan od hiljadu drugih koji su trebali da budu ubijeni, ali su preživjeli. Jedinka u društvu koje i dan danas ispašta istu vrstu fašističke ideologije kao što je ispaštala u toku rata i moja priča je zaista priča sviju nas koji smo izbjegli ono najgore. Smrt", kazao je Džemil u razgovoru za Klix.ba.