{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džamija Camlica će biti novi simbol Istanbula

20.9.2014. u 08:15
1.176
117
Džamija Camlica će biti novi simbol Istanbula
1.176
​Izgradnja jedne od najvećih džamija u svijetu, Camlica džamije u Istanbulu, za sada ide po planu.
Minimalan broj vjernika koji će moći prisustvovati obredu klanjanja namaza je 37.500, a u džamiju može biti smješteno i do 50.000 klanjača. Camlica džamiju pored moderne opremljenosti odlikuje i lokacija na kojoj se vrši njena izgradnja. Smještena je na najveću visoravan u Istanbulu, na azijskom dijelu u Općini Uskudar, na 286 metara nadmorske visine, odakle je vidljiva panorama Istanbula.

Izgradnju džamije je naredio sadašnji predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, a radovi, koje izvodi 250 firmi, trebali bi biti završeni do 1. jula 2016. godine, za kada je zakazana svečana manifestacija otvorenja u oči noći Lejletul-kadr.

Prema riječima predsjednika istanbulske džamije i kulturnog centra Ergina Kulunka cilj je bio da džamija zadrži dio prošlosti, ali da bude moderna za nove generacije koje dolaze.

Camilca džamija će biti novi simbol Istanbula, a vrijednost izgradnje iznosi 135 miliona turskih lira. Džamija će imati četiri minareta visine po 107,1 metar (minareti sa tri šerefa), te dva minareta sa visinom od 89 metara ( minareti sa dva šerefa), a ispod zemlje će biti smještena četiri sprata sa salama za konferenciju, bibliotekama, studijima za umjetnost kao i parking garažama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: