{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijeljina: Veliki broj vjernika stigao na današnje otvaranje Atik džamije

A
16.8.2014. u 12:19
30
87
Bijeljina: Veliki broj vjernika stigao na današnje otvaranje Atik džamije
30
Rijeka vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i dijaspore od jutros pristiže u Bijeljinu gdje će danas biti upriličeno svečano otvaranje Sultan Sulejmanove Atik džamije, inače, najveće i najstarije džamije u tom gradu.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Otvaranju će prisustvovati i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, kao i veliki broj zvaničnika.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Imam Atik džamije Mirsad Okanović kazao je za AA da u Bijeljinu pristiže veliki broj vjernika iz svih dijelova BiH ali i dijaspore s obzirom da veliki broj Bijeljinaca živi u različitim zemljama svijeta.

"Oni su uzeli godišnje odmore kako bi mogli biti danas ovdje kada je najsvečaniji, najsretniji dan od mirovnog Dejtonskog sporazuma, prekida rata u BiH. Ovo je najsvečaniji dan za Bijeljince, za Bošnjake, za muslimane Bijeljine", pojasnio je Okanović.

Kako je kazao, Atik džamija je najstarija džamija na području Semberije.

Tokom manifestacije "Svitanje Sultan Sulejmanove Atik džamije" prethodnih dana je održan niz aktivnosti povodom svečanosti otvaranja džamije koja se nalazi u samom centru Bijeljine.

Prethodnih dana je svečano otvorena izložba fotografija grada Bijeljine i džamija u tom gradu gdje su posjetioci mogli vidjeti i fotografije srušenih bijeljinskih džamija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Zatim, u četvrtak je prikazan film o obnovi bijeljinskih džamija.

Obnova džamije, koja je srušena u martu 1993., počela je 2002. godine, a proglašena je i nacionalnim spomenikom BiH. U obnovi su učestvovali mnogi pojedinci, udruženja i institucije. Među njima je rahmetli Hasan Talović, koji je za izgradnju džamije donirao 100.000 konvertibilnih maraka svoje ušteđevine.

Izgradnju su podržali još i Rijaset IZ BiH, državno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, Opština Bijeljina i mnoge druge institucije. Osim toga, izgradnju džamije su pomogli i Srbi iz Bijeljine pojedinačnim donacijama.

Atik džamija je najstarija džamija u Bijeljini. Spominje se u pisanima izvorima ime tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu i je i nazvana kao Carska džamija.

Džamije i turbe su 13. marta 1993. godine srušeni, a materijal je u cijelosti odnesen sa prostora džamijske cjeline. Već 2003. godine su iskopani ostaci temelja stare džamije u toku iskopu za temelje nove džamije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: