BiH
46

Historijska džamija u Mostaru mjesecima zatvorena

Anadolija
U Bosni i Hercegovini je nakon rata devedesetih godina izgrađeno i restaurirano mnogo džamija koje su danas otvorene za vjerske i društvene aktivnosti muslimana, ali i za posjete znatiželjnih turista. Ipak, u pojedinim dijelovima zemlje postoje džamije koje zbog nemara društvene zajednice ili pak nedostatka finansijskih sredstava više nisu u upotrebi i, uglavnom, služe samo kao turistička atrakcija i prilika za fotografisanje.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Jedna od takvih džamija je i Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru, džamija od posebnog historijskog značaja izgrađena za vrijeme Osmanlija, koja već nekoliko mjeseci nije u funkciji i trenutno služi kao mjesto koje posjećuju turisti što prolaze kroz Hercegovinu.

Ovu džamiju je davne 1617. godine dao sagraditi Mehmed-paša. Sa minareta džamije, koji je udaljen samo nekoliko metara od rijeke Neretve, moguće je uživati u prekrasnoj panorami grada.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Džafer Alić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Mostar, za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako Koskina džamija nije u funkciji već nekoliko mjeseci, jer se unutar džamije osipa fasada sa zidova. On je naglasio važnost stavljanja u funkciju te džamije kako bi ponovo koristila svojoj svrsi te napomenuo da ona neće biti pretvorena u muzej.

"Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru je obnovljena sredstvima vakufa posredstvom Diyaneta (Islamske zajednice u Turskoj). Ali, već nekoliko mjeseci nije u upotrebi, jer je unutar džamije došlo do otpadanja fasade. Koliko sam upoznat, fasada se osipala i bilo je nemoguće nastaviti s vjerskim aktivnostima. U međuvremenu su ostvareni kontakti sa Agencijom za međunarodni razvoj i saradnju Republike Turske (TIKA), koja je obećala da će obnoviti fasadu kako bi džamija ponovo bila u funkciji. Sada očekujemo da se to realizira kako bi džamija ponovo bila otvorena za vjernike i za vjerski život", rekao je Alić.

On napominje kako bi bilo vrlo značajno i korisno da džamija bude obnovljena vrlo brzo i da bude otvorena za sve muslimanske vjernike na tom području.

"Preusmjerili smo vjerski život iz te džamije u obližnje kako bi nastavili sa vjerskim aktivnostima. Tako i vjernici koji su nekada obavljali vjerske dužnosti u Koski džamiji sada to čine u obližnjim džamijama. Već oko šest mjeseci ta džamija nije nikako u upotrebi i bilo bi vrlo značajno da se što prije obnovi. Mislim da bi to bilo važno za vjernike na ovim prostorima ali i za taj vjerski objekat koji je izgrađen za vrijeme Osmanlija", rekao je Alić.

Profesor Karađoz-begove medrese u Mostaru Salih ef. Čolaković za AA je istakao kako je Koskina džamija jedna od najznačajnijih džamija u Hercegovini.

"Ustvari, to je druga džamija u Hercegovini po značaju. Ona je vrlo poznata po svojoj specifičnoj unutrašnjoj dekoraciji. Šteta je što se ta džamija ne koristi i nije na usluzi vjernicima na tom prostoru. To je svojevremeno bila džamija gdje je na džumu-namaz dolazilo najviše vjernika. Zato mislim da je vrlo važno da se što prije obnovi ono što je potrebno i da džamija bude aktivna i otvorena za vjernike ali i za turiste koji žele vidjeti kako muslimani žive svoj vjerski život na ovim prostorima", smatra Čolaković.

Koski Mehmed-pašina džamija je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine Koski Mehmed-pašina džamija sa medresom, šadrvanom, turbetom i haremom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Iako je bila pod zaštitom UNESCO-a, 1993. godine ostala je bez munare, a nisu pošteđeni ni njeno dvorište ni kupola. U historijskim bilješkama se navodi da je Mehmed Koska podigao tu džamiju. Nad njenim vratima se nalazi natpis: "Mehmed-paša je za Božiju ljubav sagradio ovu džamiju da bude na ovom mjestu. Sveti duh reče joj hronostih: 'Hram božiji i boravište dobrih ljudi'" (1618).

Koski Mehmed pašina džamija je nakon ratnih dešavanja obnovljena financijskom pomoći Uprave za vjerske poslove Republike Turske. Džamija je svečano otvorena 31. avgusta 2001. godine i stavljena je u funkciju Islamske zajednice.

Nakon kratkog vremena u džamiju su počeli dolaziti i turisti, jer je ova džamija jedna od najmonumentalnijih i jedan od najljepših vjerskih objekata u Mostaru. Rađena je po klasičnom modelu izgradnje osmanskih džamija. U BiH su po tom modelu urađene još Karađoz-begova džamija u Mostaru, Aladža u Foči, Ferhadija u Banjoj Luci, Sinan-pašina džamija u Čajniču, Kuršumlija u Maglaju i Ali-pašina džamija u Sarajevu.

Ova historijska džamija je posebna i po tome što se nalazi nedaleko od Starog mosta, remek djela orijentalne arhitekture. Pogled na Stari most iz avlije Koski džamije je najljepši, a isto tako je pogled na Koski Mehmed-pašinu džamiju najljepši sa Starog mosta.

Džamiju su osim brojnih stranih turista posjetili i visoki svjetski zvaničnici, uključujući turskog predsjednika Abdullaha Gula, zamjenika premijera Turske Bulenta Arinca i mnoge druge visoke delegacije.