Samit u Solunu
213

Džaferović: SAD, EU i Velika Britanija najzaslužnije što je situacija u BiH pod kontrolom

B. R.
SEECP (Foto: Predsjedništvo BiH)
SEECP (Foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) danas se obratio na Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava u Solunu.

Ocijenio je da su akteri pod ruskim utjecajem u pitanje doveli Dejtonski mirovni sporazum, a da su to učinili prijeteći secesijom i antiustavnim koracima.

Smatra da su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija najzaslužnije za to što je situacija u Bosni i Hercegovini "pod kontrolom".

"Zahvaljujući podršci međunarodne zajednice, na čelu sa SAD-om, EU i Velikom Britanijom, uspijevamo držati stvari pod kontrolom, iako je stanje još vrlo krhko. Od esencijalnog je značaja što je međunarodna zajednica ponovo osnažila mehanizme uspostavljene u Bosni i Hercegovini, na temelju Poglavlja 7 Povelje Ujedinjenih nacija, koje nalaže međunarodnu akciju u svrhu očuvanja mira. Tu prvenstveno mislim na Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodnu vojnu misiju EUFOR", istakao je Džaferović.

Ukazao je da je visoki predstavnik Christian Schmidt doprinio očuvanju ustavnog poretka te da je jedino on taj koji može sankcionisati i deblokirati institucije. Poručio je da nije cilj da OHR bude vječno u Bosni i Hercegovini.

"Nama je potrebno da izgradimo mehanizme odgovornosti i dovršimo sistem kako nam OHR ne bi trebao. Naš cilj nije da OHR ostane vječno, već da se dovrši izgradnja funkcionalnog sistema, tako da, i kada jednog dana OHR ode, država može samostalno funkcionisati", mišljenja je.

Džaferović je među onima koji su pri stavu da bi Evropska unija bila jača kada bi se nastavila širiti. Podržao je inicijativu predsjednika Slovenije Boruta Pahora da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo u EU. Pozvao je NATO da podrži Bosnu i Hercegovinu na putu članstva u ovu vojnu alijansu.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina, kako je izjavio, izuzetno zainteresovana za Berlinski proces za koji očekuje da se njime dodatno olakša kretanje na području Zapadnog Balkana.

Na samitu učestvuju i Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo, Hrvatska, Slovenija, Grčka, njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.