Izborni zakon
45

Džaferović: Ako danas Dom naroda odbije usvojiti tehničke izmjene Schmidt ih treba nametnuti

S. M.
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Delagat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da, ako ovaj dom odbije usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona, onda visoki predstavnik Christian Schmidt treba da ih nametne.

Dom naroda trenutno raspravlja o tome da li tehničke izmjene Izbornog zakona koje je već usvojio Predstavnički dom treba razmatrati u hitnoj proceduri.

Džaferović je rekao da se svi deklarativno zalažu za integritet izbornog procesa.

"Kako god danas bilo, bilo bi dobro da stisnemo na zeleno oba puta i kada je u pitanju procedura i kada je u pitanju sam zakon. Ako to bude crveno, dakle, stop, onda ja ne vidim druge nego da visoki predstavnik nametne ovaj zakon jer bolje i to nego ulaziti u izborni proces sa riješenjima koja se tiču integriteta koja su poprilično do sada u izbornim procesima kompromitirana", rekao je Džaferović.

Delegatkinja Marina Pendeš je reagovala na izlaganje Džaferovića rekavši da on želi anulirati domaće političke aktere.

Predstavnički dom Parlamenta BiH ranije je usvojio po hitnom postupku izmjene i dopune Izbornog zakona BiH na prijedlog SDA. Da bi izmjene stupile na snagu potrebno je da tekst izglasa i Dom naroda Parlamenta BiH, što je manje vjerovatno s obzirom na protivljenje SNSD-a i HDZ-a.