Svijet
0

Dvostruki napad na tržnicu u Karačiju, poginulo najmanje šest osoba

FENA
Eksplozije u Karačiju (Foto: AFP)
Eksplozije u Karačiju (Foto: AFP)
Dvije bombe koje su eksplodirale u razmaku od nekoliko minuta ubile su šest osoba u utorak navečer u jednom posjećenom trgovačkom centru u Karačiju (na jugu), najvećem gradu u Pakistanu, saopćili su policija i ljekar jedne lokalne policije.

Dvije naprave su eksplodirale u blizini prepune tržnice u Hyderiju, u središtu Karačija, prva u smeću, a druga, tri minute kasnije, na glavnom parkingu, gdje je oštetila desetak automobila, precizirao je agenciji AFP Azam Khan, zvaničnik gradske policije.

"Prva bomba se nalazila na motociklu, a druga na napuštenim kolicima, nedaleko odatle", precizirao je Fayyaz Laghari, šef pokrajinske policije Sinda, čiji je glavni grad Karači. Snažne eksplozije su se čule nekoliko kilometara odatle. Niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Najmanje šest osoba, od kojih je jedno dijete, ubijeni su u drugoj eksploziji, a više od 15 osoba je povrijeđeno, rekao je lokalni policajac Azam Khan. Žrtve su prevezene u bolnicu Abbasi Shaheed.

"Preuzeli smo leševe šest osoba, od kojih i jednog djeteta", a 18 osoba je povrijeđeno", rekao je Mohammad Shafqat, ljekar susjedne bolnice Abbasi Shaheed.

Prema riječima Abdula Hameeda, člana ekipe za deminiranje poslane na mjesto događaja, bomba je bila teška najmanje osam kilograma

Karači, glavni ekonomski i najveći grad u Pakistanu, (s gotovo 18 miliona stanovnika), s vremena na vrijeme pogađaju eksplozije koje se često pripisuju ekstremističkim pobunjeničkim grupama ili sukobima mafije.