Bombaš samoubica ubio 23 osobe u Pakistanu

Klix.ba
22.11.2012. u 08:10
14
1
Bombaš samoubica ubio 23 osobe u Pakistanu
14
Bombaš samoubica ubio 23 osobe u Pakistanu
U napadu bombaša samoubice na povorku muslimana šiita u pakistanskom gradu Rawalpindiju poginule su 23 osobe. Zvaničnici su izjavili da je bombaš aktivirao eksplozivnu napravu dok se povorka približavala džamiji u centru grada. U napadu su povrijeđene još 62 osobe.
U srijedu su izvedena još dva napada na šiite. U Karačiju su poginule dvije osobe, a u Quetti pet osoba. Napadi su izvedeni tokom obilježavanja svetog mjeseca muharrema.

Prema prvim izvještajima, zvaničnici su naveli da je u Rawalpindiju poginulo deset osoba, ali su se brojke u ranim jutarnjim satima u četvrtak povećale. Prema izjavama Deebe Shehnaz, policijske glasnogovornice, mnogi kritično povrijeđeni su preminuli u bolnicama, prenosi BBC.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za ove napade. Napadi sunita na šiite su u posljednje vrijeme postali mnogo češći.

Karači, u kojem su jučer poginule dvije osobe i gdje je ranjeno njih još sedam, ima dugu historiju sektaških tenzija. Quetta, u kojoj je bomba eksplodirala u blizi vozila osiguranja za školsku djecu, je glavni grad jugozapadne provincije Balochistan, gdje separatističku pobunu vode etnički militanti koji traže veću autonomnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: