Svijet
0

Dvojica učenika planirala masakr u školi u SAD-u

FENA
Salt Lake City
Salt Lake City
Policija u Salt Lake Cityju, u američkoj državi Utah, uhapsila je dvojicu srednjoškolaca, za koje se sumnja da su pripremali masakr postavljenjem bombe u školi.

Uhapšeni su Dalin Morgan (18) i jedan maloljetnik čije ime nije saopćeno, pošto je drugarica jednog od osumnjičenih prijavila školskim vlastima da je dobila neobičnu poruku.

Učenica drugog razreda srednje škole Roy Bailey Gerhart rekla je da je dobila SMS od jednog od osumnjičenih sa tekstom "Ako ti kažem da određenog dana ostaneš kod kuće, da li ćeš to učiniti?".

Glasnogovornica policije Ana Bond smatra da je učenica pravilno i hrabro postupila kada je prijavila poruku, jer bi u suprotnom došlo do masakra u školi.

Učenica koja je sve otkrila je ispričala da je njen 16-godišnji drug bio bijesan jer ga je nedavno ostavila djevojka i da je bio fasciniran masovnim ubistvom učenika u školi Columbine u Coloradu 1999. godine, prenosi Tanjug.

Policija navodi da su dvojica učenika mjesecima planirala napad, i da su željeli da postave bombu i izazovu što više žrtava.

Agenti FBI su pregledali kuće u kojima žive osumnjičeni, kao i njihove automobile ali nisu našli eksploziv.

Prema navodima policije, u kompjuterima koje su koristili osumnjičeni, pronađeni su programi za simulaciju letenja, na kojima su oni vježbali, jer su planirali da nakon napada uzmu avion sa lokalnog aerodrome i pobjegnu u zemlju koja ih ne bi izručila SAD-u.

Obojica su zadržana u pritvoru uz kauciju od po 10.000 dolara.