Zbog priče o osuđenoj Iranki
0

Dvojica Nijemaca optužena za špijunažu, prijeti im najstrožija kazna

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvojica Nijemaca uhapšenih u Iranu dok su intervjuisali sina Sakineh Mohammadi Ashtiani, žene koja je osuđena na smrt kamenovanjem, optuženi su za špijunažu, izjavili su danas zvaničnici iranskog Ministarstva pravosuđa.

Iran je prvobitno optužio Nijemce, koji su u tu zemlju ušli sa turističkim vizama, da su ilegalno radili kao reporteri kada su intervjuisali sina osuđene žene čija je smrtna kazna odložena usljed globalnih kritika.

Međutim, šef pravosuđa u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan Malekajdar Sharifi rekao je da se uhapšeni suočavaju sa optužbama za špijunažu za šta su predviđene oštre kazne, pa čak i najstroža.

"Odobrene su opštužbe za Nijemce, koji su u Iran došli radi širenja propagande," rekao je Sharifi, prenose iranski mediji.

Ovaj slučaj dodatno je zategao odnose Zapada sa Iranom. Teheran je u sporu sa zapadnim zemljama zbog nuklearnog programa za koji Washington i saveznici sumnjaju da je namIjenjen za proizvodnju atomskog naoružanja što Islamska republika negira.

Presuda kamenovanjem Ashtiani privukla je pažnju svjetskih medija. EU je presudu nazvala "varvarskom", Vatikan je zatražio iskazivanje milosti a Brazil je ponudio azil za Ashtiani.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad negirao je da je Ashtiani bila osuđena na smrt kamenovanjem, optužujući strane medije da su "naduvali" priču da bi diskreditovali Iran.
Iranske vlasti saopštile su da je kazna kamenovanjem Ashtiani suspendovana ali da bi se ona mogla suočiti sa vješanjem zbog optužbi za saučesništvo u ubistvu njenog supruga.

Iranska državna televizija emitovala je juče intervju sa uhapšenim Nijemcima koji su izjavili da ih je u Njemačkoj prevario iranski aktivista.