Svijet
0

Dvoje ranjenih u razmjeni vatre na granici između Izraela i Libana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski tenk otvorio je u utorak vatru prema pozicijama libanske armije na jugu Libana, na šta su libanski vojnici odgovorili artiljerijskom vatrom, javili su lokalni mediji, čije izvještaje prenosi izraelska štampa.

U Libanu su sigurnosni izvori rekli Reutersu da su granate ispaljene na libansko selo na granici pogodile jednu kuću i povrijedile vojnika i civila.

"Počelo je kada su Izraelci htjeli da isjeku drvo unutar Libana. Libanska armija je ispalila metke upozorenja i oni su odgovorili granatiranjem", rekao je sigurnosni izvor u Libanu.

Izraelska štampa navodi da su libanski vojnici otvorili vatru na izraelsku vojnu patrolu i da su vojnici uzvratili minobacačima i artiljerijom. Izraelski vojnici su navodno bili u rutinskoj patroli duž granične ograde.

Uzrok ovog okršaja zapravo nije jasan, a izraelski mediji javljaju da su libanske snage možda procijenile da je patrola prešla granicu.

Jerusalem Post piše da su vojnici prošli graničnu ogradu, ali su i dalje bili na izraelskoj teritoriji, jer ograda nije uvijek paralelna s granicom.

Južni Liban je bio tradiconalno uporište proiranskog Hezbollaha, ali su se libanski vojnici vratili u to područje 2006. godine poslije jednomjesečnog rata između gerilaca iz te šiitske organizacije i izraelske vojske.

Oko 12.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a tamo je razmješteno.

U utorak su stigli i izvještaji da je jedna raketa tipa "kaćuša" pala u područje sjeverne Galileje, o čemu izraelska policija nema potvrdu. Stanovnici su rekli da su čuli jake eksplozije.

Razmjena vatre na izraelsko-libanskoj granici uslijedila je dan nakon što su luka Eilat na krajnjem jugu Izraela i susjedna jordanska Aqaba na Crvenom moru gađane s pet raketa.

Jedan Jordanac poginuo je u tom raketiranju, a nekolicina osoba u Aqabi je ranjena uglavnom lakše, dok u Eilatu nije bilo povrijeđenih.

Arapski mediji izvještavaju u utorak da je jedan libanski vojni oficir uhapšen pod sumnjom da je špijunirao za Izrael. Pukovnik je uhapšen prije nekoliko dana, ali se o tome nije izvještavalo dok ne prođe Dan armije Libana.

Uhapšen je i jedan zaposlenik u kompaniji mobilnih telefona Alpha, također pod sumnjom da je špijunirao.

On je zapravo treći zaposlenik u istoj kompaniji Alpha koji je uhapšen pod istom sumnjom, dok se za jednog vjeruje da je pobjegao u Njemačku, a još četvorica tehničara su napustili zemlju u nepoznatom pravcu.

Liban je u posljednjih nekoliko mjeseci uhapsio oko 50 osoba pod sumnjom da su špijunirali za Izrael, uključujući i zaposlenike u još jednoj kompaniji mobilnih telefona, što je podstaklo bojazan da je u komunikacionu infrasturkturu te zemlje prodrla izraelska obavještajna služba.