Angola
0

Dvije osobe uhapšene nakon napada na tim Toga

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Angolanske vlasti uhapsile su dvije osobe zbog pucnjave na togoansku nogometnu reprezentaciju na Afričkom kupu nacija u petak.

Kako javlja državni radio Angole, uhapšeni su lišeni slobode u sjevernoj provinciji Cabinda - upravo tamo gdje je autobus sa nogometašima Toga napadnut. Poznato je da ondje već godinama vlada nizak nivo sigurnosti, piše BBC.

Tri angolanska člana stručnog štaba i vozač ubijeni su u napadu u petak, a tim je potom otputovao kući gdje vlada trodnevna žalost.

Napad je zasjenio turnir koji je trebao biti znak oporavka Angole od višegodišnjeg rata, a afrički nogomet u njemu je vidio zračak nade pred Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održava u junu i julu.

Togoanska reprezentacija napadnuta je dok su se vozili autobusom iz trening kampa u Kongu.

Za tridesetominutnu pucnjavu iz mašinke odgovornost su preuzeli pobunjenici iz separatističke grupe "Front za oslobađanje enklave Cabinda" (FLEC).

Nakon napada postavljeno je pitanje da li je za domaćina takmičenja uopšte trebalo izabrati Angolu, a tim Toga je kritikovan što su se vozili kroz područje gdje aktivno djeluju pobunjenici.

Susret između Toga i Gane je otkazan, ali je takmičenje i bez prisustva ove reprezentacije nastavljeno, za koju se špekuliše da bi se nakon trodnevnog žaljenja mogla vratiti na Afrički kup nacija.