Moskva
0

Dvije osobe poginule, desetine povrijeđenih u udesu Tupoljeva

FENA
Dvije osobe su izgubile život, a deseci su povrijeđeni u subotu prilikom hitnog slijetanja Tupoljeva-154 s više od 150 osoba na aerodrom Domodedovo, saopćilo je rusko tužiteljstvo, na koje je poziva agencija Interfax.

"Prema prvim informacijama, dvije osobe su izgubile život, a više desetaka ih je povrijeđeno prilikom hitnog slijetanja aviona Tupoljev-154 na aerodrom Domodedovo“, saopćio je agenciji istražni odbor.

"Posada je odlučila da izvede hitno slijetanje, ali avion je sletio s piste i zadobio veće oštećenje, avion se prelomio na dva dijela“, saopćio je avijatički izvor na kojega se poziva Itar-Tass.

Prema riječima glasnogovornika federalne agencije za avijaciju, govoreći na kanalu NTV, u avionu je bilo 155 osoba.

Prema Interfaxu, avion s kapacitetom od 128 do 180 putnika poletio je s drugog moskovskog aerodroma Vnukovo, na jugozapadu, u pravcu Mahatčkale (u Dagestanu), kada su se njegova tri reaktora pokvarila, prenio je AFP.

“Prema agenciji Itar-Tass, koja se poziva na ministarstvo za izvanredna stanja, avion nije poletio s aerodroma Vnukovo, već je trebalo da tamo sleti iz pravca Mahatčkale kada su se pokvarila dva od njegova tri reaktora.

Tupoljev, avion sovjetskog dizajna, pripadao je jednoj zračnoj kompaniji iz Dagestana.