Svijet
2

Dvije nove lokacije u Turskoj na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine

Klix.ba
Na 38. sjednici UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, održanoj u Dohi, glavnom gradu Katara, Bursa Cumalikizik, rodno mjesto Osmanskog carstva, i Izmir Bergama uvršteni su na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Od 1972. godine Konvencija UNESCO-a broji 191 članicu, te ima zadatak zaštititi svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu. Ranije, Turskoj je dodijeljeno 11 stranica, uključujući i historijska područja u Istanbulu, Veliku džamiju i bolnicu u Divrigi, Hattusha: Hittite, planinu Nemrut, Canthos-Letoon, arheološko nalazište Troje, Nacionalni park Goreme, Rock Dites Cappadocia, Hierapolis-Pamukkale, grad Safranbolu, Selimije džamiju i njen socijalni kompleks, te neolitsko nalazište Catalhoyuk. Sada su se Bursa Cumalikizik i İzmir Bergama našli na ovoj listi.

Bursa, prva prijestolnica Osmanskog carstva, poznata je po industriji i prirodnim ljepotama. Pored toga, svojim načinom trgovanja i kontinuitetom seoskog života koji podsjeća na urbani, Bursa Cumalikizik također predstavlja dobar primjer Osmanske vizije života.

Izmir Bergama je druga kulturna baština Turske koja se ovoga puta našla na listi. Bergama, koji je predstavljao jedan od najvažnijih središta umjetnosti i kulture u helenističkom dobu, našao se na listi u kategoriji znamenitih mjesta prirode, budući da sadrži najveće biblioteke iz helenističkog perioda. Danas Bergama predstavlja poveznicu sa prošlošću, zahvaljujući svojoj bogatoj kulturnoj baštini, ali i elementima iz helenističkog , rimskog, Istočno-rimskog i osmanskog perioda.

Turska ima ukupno 52 kulturna dobra, 49 u kulturnoj, dva u mješovitoj (kulturna i prirodna) i jedan u prirodnoj kategoriji na UNESCO-vom privremenom popisu svjetske baštine.