Objavljena lista
24

Dva dana prije pucnjave Parkland proglašen jednim od najsigurnijih američkih gradova

Klix.ba
Parkland (Twitter)
Parkland (Twitter)
Samo nekoliko dana prije masovne pucnjave u srednjoj školi Stoneman Douglas, u kojoj je ubijeno najmanje 17 osoba, a još dosta ranjeno, Parkland na Floridi se nalazio na 15. mjestu liste američkih gradova po sigurnosti, što znači da je bio za 85 posto sigurniji od ostalih američkih gradova.

Parkland ima 31.500 stanovnika i udaljen je 58 kilometara od Miamija, a lista na kojoj je on proglašen jednim od najsigurnijih gradova objavljena je dva dana prije pucnjave u srednjoj školi Stoneman Douglas u kojoj su stradali profesori i učenici, a osumnjičeni napadač 19-godišnji Nicolas Cruz je identifikovan kao bivši učenik ove škole.

Istraživanje o nasilju provedeno je u svim američkim gradovima koji imaju 25 hiljada i više stanovnika i utvrđeno je da šanse da u Portlandu neko postane žrtva nasilja nisu bile čak ni jedan na 1.000 stanovnika. Prema izvještajima policije, prošle godine je u Parklandu registrovano samo 19 zločina nasilja.

Sada se Parkland pridružio "mračnom klubu". Srednja škola Stoneman Douglas je 19. po redu u kojoj se desila pucnjava u SAD-u od početka ove godine. Chris Murphy, senator Connecticuta, u emotivnom govoru u Senatu opisao je kako je nivo kriminala u SAD-u neuporediv s drugim državama.

"Ova epidemija masovnog ubijanja se ne dešava nigdje u svijetu u ovolikoj mjeri kao u SAD-u. Pogotovo pucnjave u školama koje nisu slučajnost i loša sreća, već posljedica naše neaktivnosti”, rekao je Murphy.

Pucnjava u srednjoj školi na Floridi nije jedina koja se dogodila ove godine, ali je zasigurno odnijela najviše života, čak se smatra najsmrtonosnijom u historiji. Ubijeno je 17 osoba, a desetak povrijeđeno, a u pucnjavi koja se također nedavno dogodila u gimnaziji u Kentuckyju smrtno su stradala dva učenika i 20 ih je ranjeno.

Školske pucnjave koje su postale sve učestalije u Americi prethodnih godina ne donose uvijek žrtve. Pucnjava koja je ostala zapamćena dogodila se 2012. godine u osnovnoj školi Sandy Hook, kada je 20-godišnji Adam Lanza ubio 20 djece prvog razreda i šest odraslih osoba, a nakon toga sebe.