Svijet
0

Dva američka helikoptera pogođena u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva američka helikoptera imala su vanredno prizemljenje nakon što su pogođena neprijateljskom vatrom, a napadač se raznio u neuspješnom napadu na koalicijske snage u nedjelju, saopštili su u ponedjeljak zvaničnici.

Pored toga, u napadu bombom na američki konvoj u južnom Afganistanu ozlijeđena su tri američka vojnika, izvijestili su u ponedjeljak vojni izvori. Napad se dogodio u nedjelju u blizini Dai Chopana u provinciji Zabul. Ranjeni vojnici su u stabilnom stanju, rekao je izvor.

Petorica američkih vojnika i vojnik afganistanske vojske zadobili su lakše povrede kada su helikopteri, angažirani u istoj borbenoj operaciji, bili prisiljeni na vanredno slijetanje u nedjelju, javio je AP.

"Naše početne informacije govore da je neprijateljska vatra dovela do otežanog prizemljenja", izjavio je potpukovnik Laurent Fox. Pohvalio je pilote zbog prizemljenja nakon što su se našli pod vatrom, rekavši kako su spasili živote ljudi u helikopterima.

Nejasno je kakva je vrsta municije korištena koja je pogodila dva helikoptera CH-47 Chinook. Navodni talibanski portparol izjavio je u nedjelju da su talibani oborili jedan helikopter raketom, ali je također kazao da su svi u njemu ubijeni.

Fox je izjavio da je helikopter teško oštećen.

Američke snage u Afganistanu prolaze kroz najkrvavije razdoblje otkad su 2001. svrgnule talibansku vladu. Ove godine u talibanskim napadima poginulo je oko 60 američkih vojnika.