Svijet
0

Duhovi američkog prisluškivanja i danas su prisutni

Klix.ba
Fotografije napuštene stanice za prisluškivanje američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) u zapadnom Berlinu danas imaju posebno značenje, nakon curenja informacija da SAD jednako prisluškuju Njemačku, kao i komunističku Kinu.

Tornjevi, antene i kupola na brdu Teufelsberg davno su prestali kontrolisati eter, ali SAD i dalje mjesečno prate pola miliona telefonskih poziva, e-mailova i SMS poruka u Njemačkoj.

Informaciju o prisluškivanju otkrio je Der Spiegelu Edward Snowden, ukazujući kako SAD jednog od svojih ključnih saveznika špijuniraju poput Kine, Iraka ili Saudijske Arabije.

Zgrada na brdu Teufelsberg podignuta je u jeku Hladnog rata, a napuštena početkom '90-ih godina. Smatra se da su bile dio globalne mreže ECHELON, stvorene ranih '60-ih godina kako bi se pratile vojne i diplomatske komunikacije Sovjetskog saveza i Istočnog bloka.

Istraživanja su pokazala da je ECHELON bio sposoban za presretanje i ispitivanje sadržaja telefonskih poziva, faksova, e-mailova i drugog saobraćaja podataka.

Istraga Evropskog parlamenta iz 2001. preporučila je građanima država članica Evropske unije da rutinski koriste kriptografiju kako bi zaštitili privatnost svoje komunikacije od američkog špijuniranja.

Stanice ECHELON-a, poput one na brdu Teufelsberg, i dalje se nalaze oko pet država potpisnica sigurnosnog sporazuma UKUSA, zbog čijeg interesa su postavljene i smatra se da i dalje rade.

Smatra se da se na brdu Menwith u Velikoj Britaniji nalazi najveća od svih ECHELON-ovih stanica te da i dalje radi. ECHELON-ove stanice nalaze se i u Australiji, Japanu, Novom Zelandu i Kanadi, zemljama za koje Snowden tvrdi da su američki partneri "druge klase" u dijeljenju informacija, dok je Njemačka partner "treće klase".

Kako se stara ECHELON-ova mreža uklapa u američki masovni nadzor interneta nije poznato. Otkriće špijuniranja Njemačke dovelo je i do optužbi da Washington prati i zvaničnike i političare Evropske unije. Očekuju se i prve tužbe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije komentarisala ova otkrića, dok je Martin Schulz, predsjednik Parlamenta EU, rekao da će se to, ukoliko su izvještaji tačni, značajno odraziti na odnose EU i SAD.