Svijet
0

DT: Sporazum Musharrafa i Bhutto može izazvati bijes javnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf pristao je da se povuče s mjesta šefa oružanih snaga u sporazumu s protjeranom šeficom opozicije Benazir Bhutto a za koji se nada da će mu obezbijediti još jedan predsjednički mandat od pet godina, izvještavaju u četvrtak britanski dnevnici.

Benazir Bhutto, koja živi u egzilu u Britaniji od 1999. godine, prema ovom sporazumu vratila bi se na mjesto premijera a predsjednik bi je, s grupom njenih stranačkih kolega, amnestirao od optužbi za korupciju u zamjenu za podršku njezine, smatra se, sekularne stranke na predsjedničkim izborima ove jeseni.

The Guardian piše da je teško biti optimist u vezi sa sporazumom koji bi teorijski trebalo da vrati zemlju pod civilnu upravu i koji Zapad pozdravlja zbog značaja Pakistana u ratu protiv globalnog terora.

List piše "da će vojska i ubuduće imati glavnu riječ a da bi sporazum mogao donijeti koherentniju i ozbiljniju islamističku opoziciju".

Daily Telegraph, pak, upozorava da bi sporazum mogao izazvati bijes javnosti nakon što ostavlja utisak da su Benazir Bhutto, ali i drugi političari, faktički imuni na ozbiljne optužbe o korupciji.