|

Državni udar u Jemenu: Šiitski militanti zauzeli zgradu predsjedništva

Državni udar u Jemenu: Šiitski militanti zauzeli zgradu predsjedništva
2
Klix.ba
20.1.2015. u 18:15
78
komentara
2

dijeljenja
Šiitski militanti poznati kao Houti preuzeli su zgradu predsjedništva u Jemenu, potvrdila je za CNN ministrica informacija Nadia Sakkaf. Na meti napada je i rezidencija premijera države.
Foto: AFP Foto: AFP


Sakkaf je kazala da je ovo "kraj udara" dodavši da "predsjedništvo nema kontrolu".

Ranije tokom dana prijavljene su borbe okolo zgrade predsjedništva u glavnom gradu Sanaai, dan nakon što je okončano primirje koje su postigli vladine snage i Houti.

Devet osoba je poginulo, a 67 povrijeđeno tokom jučerašnjih napada. Nepoznati napadači pucali su i na vozilo Ambasade SAD-a u Sanaai u kojem se nalazio diplomata. Niko nije povrijeđen.

Šiitska militantna formacija razilazi se sa zvaničnom vlašću kada je riječ o preoblikovanju države i želi da učestvuje u kreiranju novog ustava. Houti grupa predstavlja jemensku šiitsku sektu Zeidi. U septembru su, nakon osvajanja glavnog grada Sane, natjerali vladu da podnese ostavku. Žalili su se zbog sporosti reformi koje provodi predsjednik Hadi, uključujući i stvaranje novog ustava.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon kazao je kako je izuzetno zabrinut zbog eskaliranja situacije u Jemenu.

"Sekretar je pozvao obje strane da prekinu vatru odmah, maksimalno se suzdrže, te poduzmu potrebne korake za vraćanje pune ovlasti legitimnim državnim institucijama. Sve strane se moraju pridržavati obaveza i razlike pokušati riješiti mirnim putem", kazao je Ki-moonov glasnogovornik.

Prijavi grešku


Komentari (78)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...