Susret u utorak
4

Državni mediji Sjeverne Koreje uoči historijskog sastanka: Stvaramo novu vezu sa SAD-om

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Lideri Sjeverne Koreje i SAD-a Kim Jong-un i Donald Trump stigli su u Singapur na historijske razgovore koji se održavaju prvi put nakon nekoliko decenija. Državni mediji Sjeverne Koreje izvijestili su kako ovaj susret znači uspostavljanje nove veze sa SAD-om.

Trump je uoči sastanka rekao kako ima dobar osjećaj u vezi s ovim susretom. Na Twitteru je napisao: "Odlično je biti u Singapuru, uzbuđenje je u zraku". Nada se kako će ovaj razgovor doprinijeti tome da Kim odustane od nuklearnog oružja.

Sjevernokorejski mediji obično ne izvještavaju odmah o aktivnostima predsjednika, ali je izdanje "Rodong Sinmun" potvrdilo kako je Kim Jong-un stigao u Singapur na sastanak s Trumpom i da će biti uspostavljen novi odnos kako bi se dogovorili u vezi s promjenjivim zahtjevima nove ere.

"Razmijenit će se duboka i široka mišljenja kako bi se uspostavio trajni miran režim na korejskom poluotoku i riješili problemi koji izazivaju zajedničku zabrinutost, među kojima je i denuklearizacija korejskog poluotoka. Iako je zemlja imala neprijateljski odnos s nama u prošlosti, naš stav je da ova nacija poštuje našu autonomiju. Tražit ćemo normalizaciju kroz dijalog", napisali su.

Sjeverna Koreja i SAD su decenijama bili zakleti neprijatelji, a u prilog tome govori i činjenica da u Pjongjangu postoji antiamerički muzej. Sada pokušavaju prodati ideju o razgovorima za ono što su nekada nazivali inkarnacijom svih vrsta zla, imperijom đavola.

Kim i Donald odsjedaju u odvojenim hotelima koji nisu mnogo udaljeni, a sastat će se u utorak u hotelu na Sentosi, popularnom turističkom otoku kod Singapura.