Selidba iz Londona
5

Države se takmiče da dobiju sjedište EU agencija nakon Brexita

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Članice Evropske unije, osim šest zemalja, se takmiče da postanu sjedište jednoj ili obje agencije EU koje će iz Londona nakon Brexita biti preseljene.

Utrke za radnim mjestima i prestižom koji se povezuje sa prisutnošću EU agencija često se znaju zahuktati, ali ovo diplomatsko takmičenje moglo bi oslabiti jedinstvo 27 preostalih država EU tokom dvogodišnjih pregovora o Brexitu koji su počeli u martu, piše Reuters.

Devetnaest gradova se kandidiralo za sjedište Evropske agencije za lijekove (EMA), a osam za sjedište Evropskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), saopćeno je u utorak iz Vijeća Evropske unije.

Zemlje koje se nisu uključile u ovu utrku su Mađarska, Slovenija, Kipar i tri baltičke zemlje Estonija, Litvanija i Latvija.

Njemačka, Francuska, Irska, Austrija, Poljska i Belgija se takmiče za obje agencije.

Evropska komisija će ocijeniti kandidate do septembra, ali odluka ovisi o čelnicima EU koji će pokušati postići konsenzus na svom sljedećem samitu u oktobru. Konačna odluka se očekuje mjesec dana kasnije.

EMA ima gotovo 900 uposlenika i zadužena je za odobravanje i praćenje sigurnosti lijekova širom Evrope.

Njen godišnji budžet je 360 miliona dolara.

Među kandidatima za sjedište EMA-e su Milano, Kopenhagen, Atina, Amsterdam i Barselona, dok se Milano smatra favoritom.

ZA EBA-u, čijih 160 uposlenika pišu i koordiniraju pravilima bankarstva za cijeli blok, se takmiče, između ostalih, Frankfurt, Pariz, Luksemburg i Prag.

Frankfurt se smatra mogućim pobjednikom, s obzirom da se u njemu već nalaze Evropska centralna banka i Evropsko nadzorno tijelo za osiguranje.

Beč, Varšava, Dablin i Brisel su predali prijave za obje agencije.