Tri zemlje se protive
71

Države EU bez dogovora o zabrani ruske nafte, sutra novi razgovori

G. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zemlje Evropske unije približile su se danas dogovoru o novim oštrim sankcijama protiv Rusije koje uključuju zabranu kupovine ruske nafte, ali su za ponedjeljak zakazale dodatne razgovore kako bi se osiguralo da se zemlje koje najviše ovise o ruskoj energiji mogu nositi s tim, javio je Reuters.

Ambasadori 27 zemalja EU svakodnevno se sastaju kako bi razgovarali o detaljima šestog paketa sankcija protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu, otkako je Evropska komisija objavila prijedloge za to 4. maja.

"Vijeće EU jedinstveno je oko potrebe usvajanja šestog paketa sankcija", stoji u saopćenju francuskog predsjedništva EU i Komisije, te se dodaje da je u većini mjera postignut vrlo značajan napredak.

Ključna tačka je kako osigurati opskrbu naftom Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj bez izlaza na more, koje uveliko ovise o ruskoj nafti koja se isporučuje naftovodima iz sovjetskog doba i suočavaju se s izazovom osiguravanja alternativnih izvora.

"Još imamo posla da finaliziramo, u duhu solidarnosti, garancije koje su potrebne za uvjete opskrbe naftom država članica koje se trenutno nalaze u vrlo specifičnoj situaciji u pogledu opskrbe naftovodom iz Rusije", navodi se u zajedničkom saopćenju.

Kako bi uključila sve članice EU, Komisija je u petak predložila izmjene svog planiranog embarga na rusku naftu kako bi trima zemljama dala više vremena da premoste svoje opskrbe energijom, rekli su izvori iz EU.

Prema početnom planu, sve zemlje EU prestale bi kupovati rusku naftu u roku od šest mjeseci, a ruske rafinirane proizvode do kraja godine.

Preinačenim prijedlogom bi se Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj dala pomoć u nadogradnji njihovih rafinerija za preradu nafte s drugih mjesta i odgodio bi se njihovo napuštanje ruske nafte do 2024. godine.

Također bi postojao tromjesečni prijelaz prije zabrane brodarskih usluga EU-a za prijevoz ruske nafte, umjesto jednog mjeseca kako je prvobitno predloženo, kako bi se riješila zabrinutost Grčke, Malte i Kipra u vezi s njihovim brodarskim firmama, dodao je jedan od izvora, a prenio je Reuters.