Društvene mreže ne može se prisiljavati na blokiranje piraterije

S
Sarajevo-x.com
17.2.2012. u 10:54
0
7
Društvene mreže ne može se prisiljavati na blokiranje piraterije
0
Društvene mreže ne može se prisiljavati na blokiranje piraterije
Društvene mreže se ne može prisiljavati da sprečavaju korisnike koji ilegalno preuzimaju pjesme s interneta, jer bi time zadirali u njihovu privatnost, odlučio je u četvrtak Evropski sud pravde.
Evropski sud pravde u Luksemburgu je donio odluku u slučaju u koji su umiješani belgijsko Udruženje za zaštitu autora, kompozitora i izdavača SABAM i društvena mreža Netlog.

Kompanija SABAM je od Belgijskog suda 2009. godine zatražila da Netlogu naredi da spriječi svoje korisnike u ilegalnom preuzimanju muzike. No, Netlog je dobio zaštitu od suda.

"Vlasnik društvene mreže ne može biti prisiljen da instalira sistem koji će spriječiti nezakonito preuzimanje audio i videomaterijala. Takav potez bi značio miješanje u Netlogovu slobodu biznisa, jer bi kompanija bila prisiljena instalirati komplikovan i skup kompjuterski sistem o svom trošku", saopćio je Evropski sud pravde.

Sudije su rekle da se ne može prisiljavati kompanije da instaliraju filter koji će identificirati, analizirati i procesuirati privatne informacije korisnika, jer bi to bilo miješanje u njihovu privatnost, što bi moglo rezultirati blokiranjem sadržaja koji se zakonski može koristiti.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: