Evropski sud pravde
0

Društvene mreže ne može se prisiljavati na blokiranje piraterije

Sarajevo-x.com
Društvene mreže se ne može prisiljavati da sprečavaju korisnike koji ilegalno preuzimaju pjesme s interneta, jer bi time zadirali u njihovu privatnost, odlučio je u četvrtak Evropski sud pravde.

Evropski sud pravde u Luksemburgu je donio odluku u slučaju u koji su umiješani belgijsko Udruženje za zaštitu autora, kompozitora i izdavača SABAM i društvena mreža Netlog.

Kompanija SABAM je od Belgijskog suda 2009. godine zatražila da Netlogu naredi da spriječi svoje korisnike u ilegalnom preuzimanju muzike. No, Netlog je dobio zaštitu od suda.

"Vlasnik društvene mreže ne može biti prisiljen da instalira sistem koji će spriječiti nezakonito preuzimanje audio i videomaterijala. Takav potez bi značio miješanje u Netlogovu slobodu biznisa, jer bi kompanija bila prisiljena instalirati komplikovan i skup kompjuterski sistem o svom trošku", saopćio je Evropski sud pravde.

Sudije su rekle da se ne može prisiljavati kompanije da instaliraju filter koji će identificirati, analizirati i procesuirati privatne informacije korisnika, jer bi to bilo miješanje u njihovu privatnost, što bi moglo rezultirati blokiranjem sadržaja koji se zakonski može koristiti.