Svijet
0

Evropska povjerenica Neelie Kroes protiv američke SOPA-e

FENA
Evropska povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes u petak je "lošim" ocijenila američki nacrt zakona protiv piratstva i odluku američkog državnog odvjetništva da zatvori servis Megaupload.com, poznate stranice za dijeljenje sadržaja.

"Ne treba nam loš zakon, nego zaštita otvorene mreže", napisala je Kroes na svom Twitter profilu aludirajući na SOPA-u, američki nacrt zakona za zaštitu autorskih prava.

"Pravila o internetu moraju biti učinkovita, razmjerna i moraju štititi prednosti i koristi otvorene mreže", dodala je u poruci.

"Prekoračenje brzine je protuzakonito, ali ne stavljamo ležeće policajce na auto ceste", slikovito je dodala evropska povjerenica u drugoj poruci na Twitteru.

Njen glasnogovornik je kazao da su njeni komentari "službeni" jer su napisani na službenom Twitteru povjerenice Kroes. Također je dodao da ta stajališta služe za "otvaranje evropske rasprave", ali da ne slijedi nikakva akcija.

Objasnio je da povjerenica ne brani piratstvo, ali da je zabrinuta zbog jednostranog američkog poteza koji bi mogao imati globalne posljedice, jer su zatvaranjem Megauploada kažnjeni svi koji legalno koriste usluge te stranice.

Megaupload.com je usprkos optužbama za piratske sadržaje imao podršku velikog broja muzičara, poznatih osoba iz zabavne industrije i raznih producenata.