Svijet
0

Drogirani Turčin napravio lom u avionu Angele Merkel

SRNA
Volkan T. uspio je da napravi štetu od 100 hiljada eura na avionu njemačke kancelarke Angele Merkel, uništivši tepih u letjelici i farbu u kabini, a igrao se i pilotskim dugmadima u kokpitu.

Nemačke službe sigurnosti istražuju ovaj incident i propust nadležnih službi, jer se postavlja pitanje kako je 24-godišnji mladić uopće uspio da uđe u avion, javljaju njemački mediji.

Mediji navode da je situacija i pomalo bizarna, jer je muškarca policija zatekla polugolog i drogiranog.

Mladić turskog porijekla, imenovan samo kao Volkan T., kod sebe je imao kesu punu marihuane i pilula ekstazija i bez većih problema je uspio da uđe u avion koji često koristi Merkel. Avion se nalazio u zatvorenom vojnom dijelu aerodroma u Kelnu.

Prema saopćenju službi bezbjednosti, mladić se skinuo u donji veš i počeo da prska pjenu iz protivpožarnog aparata po avionu i sjedištima u kabini. Nakon toga se igrao komandama aviona i aktivirao tobogan na napuhivanje, a zatim je plesao na krilu AIrbusa 319. Incident se desio 25. jula i dugo je držan u tajnosti.

U avionu se nalazilo i osam tona goriva.

U izvještaju se navodi da je u avion bilo moguće ući kroz ulaz za slučaj opasnosti. Vrata pilotske kabine su bila otključana, a pipadnicima policije, privatnog obezbjeđenja i vojske je bilo potrebno četiri sata da izbace uljeza iz aviona.

Svemu ovome doprinijeli su posebni senzori za detektovanje uljeza koji su zbog građevinskih radova bili isključeni.

Ovaj čovjek je uspio da prođe pored obezbjeđenja na ulazu tako što im je rekao da je pozvan na prijem povodom vjenčanja u obližnjim oficirskim prostorijama. Nakon toga se popeo preko bodljikave žice, pretrčao pistu i ušao u avion.

Dok se igrao sa pilotskim komandama, nenamjerno je aktivirao alaram koji se oglasio u 20:40 sati. Muškarac je savladan tek kada ga je ujeo policijski pas.