Svijet
0

Dreamworks otkupio prava na knjige o Assangeu i WikiLeaksu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Studio Dreamworks otkupio je prava na dvije knjige o osnivaču WikiLeaks Julianu Assangeu i njegovoj kontroverznoj internet stranici koja je objavila na stotine povjerljivih američkih dokumenata, saopćili su predstavnici kompanije, prenosi BBC.

Jedna od knjiga je "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy", čiji su autori dvojica novinara britanskog dnevnika The Guardian, jednog od listova koji su objavili povjerljive podatke do kojih je dolazio WikiLeaks.

Druga knjiga je "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website" Daniela Domscheit-Berga, njemačkog stručnjaka za informacione tehnologije i bivšeg saradnika Assangea.

Mada je glavni partner studija Dreamworks, Steven Spielberg ne namjerava da lično radi na snimanju filma.

Zasad se ne spominju imena nijednog reditelja, ni producenta u vezi s ovim projektom čija bi realizacija mogla da potraje godinama, imajući u vidu činjenicu da se priča o WikiLeaksu stalno dopunjuje i razvija.

Assange je nedavno podnio žalbu na odluku britanskog suda da ga izruči Švedskoj gdje je optužen za seksualne delikte.

I dok jedni hvale 39-godišnjeg Australca za otkrivanje državnih tajni, smatrajući da javnost ima pravo uvida u njih, drugi, pak, upoređuju njegov rad sa špijunažom.

Film "Društvena mreža" o osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, ličnosti daleko manje kontroverznoj od Assangea, ali isto tako medijski značajnoj, zaradio je 221 milion dolara i nominaciju za Oskara za najbolji film.