{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dramatičan porast terorističkih napada: U 2014. godini ubijeno 33.000 ljudi

20.6.2015. u 08:33
10
26
Dramatičan porast terorističkih napada: U 2014. godini ubijeno 33.000 ljudi
10
Dramatičan porast terorističkih napada: U 2014. godini ubijeno 33.000 ljudi
Screenshoot
Američki State Department u svom godišnjem izvještaju o terorizmu istakao je kako je broj terorističkih napada u cijelom svijetu dramatično porastao u 2014. godini. Prema njihovim tvrdnjama broj poginulih je veći za 80 posto, pa je tako u prošloj godini u napadima život izgubilo 33.000 ljudi.
Prema ovome izvještaju do naglog porasta napada ali i žrtava došlo je zbog formiranja militantnih skupina kao što su Islamska država u Iraku i Boko Haram u Nigeriji.

Napadi u Pakistanu, Filipinima, Nepalu i Rusiji znatno su smanjeni. Najsmrtonosniji napad bio je u iračkom gradu Mosulu, kada su militanti Islamske države ubili 670 šiitskih zatvorenika.

Sudeći prema ovome izvještaju, glavne karakteristike kretanja u terorizmu tokom prošle godine bilo je IDIL-ovo oduzimanje teritorija u Iraku i Siriji i protok stranih terorista koji se pridružio ovim grupama, ali i porast "usamljenih" počinitelja ekstremista.

IDIL-ove žrtve u najvećoj mjeri bile su vjerske manjine kao što su kršćani i jezidi, ali i zapadni novinari.

Al Kaida je u velikoj mjeri fragmentirana u 2014, ali nije uspjela vladati u zemljama poput Jemena, Sirije, Libije, Nigerije i Iraka.

Terorističke grupe koriste agresivnije taktike u 2014. godini od godine prije, kao što je odsijecanje glave i razapinjanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: