Svijet
264

Drama u avionu iznad Reykjavika: Sarajlija savladao agresivnog putnika

Klix.ba
Aleksandar B.
Aleksandar B.
Neimenovani putnik prijetio je jučer posadi poljskog avioprevoznika Lot usljed čega je avion na letu od Varšave do Toronta morao prinudno da sleti u Reykjavik. U letjelici se nalazio i Aleksandar B. (41) koji je obuzdao agresivnog putnika kojeg je nakon slijetanja u islandsku prijestolnicu preuzela lokalna policija.

Aleksandar opisuje za Blic da je putnik ubrzo nakon polijetanja aviona prvo počeo da se svađa sa ostalim putnicima.

"Neko vrijeme nakon polijetanja, jedan oniži putnik arapskog porijekla počeo je na lošem engleskom jeziku da se svađa sa putnicima. Ubrzo je došla posada aviona da ga umiri, ali je putnik tada postao još agresivniji", priča Aleksandar B., rođeni Sarajlija koji živi u Torontu, a koji se u Kanadu vraćao iz posjete porodici u Srbiji.

Aleksandar dodaje da je putnik tada počeo da prijeti posadi aviona kada je i on odlučio da priđe.

"Prepirka je trajala neko vrijeme, a kako je galama rasla, ustao sam sa svog mjesta i približio mu se. Tada je počeo da viče kako će svi izginuti, ponašao se kao luđak. Putnici su počeli da paniče. Kako sam bio iza njega, zgrabio sam ga s leđa i nisam ga puštao dok mu stjuardi nisu stavili plastične lisice. Držali su ga tako odvojenog dok nismo sletjeli u Reykjavik. Nisam se plašio jer sam odmah vidio da je bezopasan", dodaje Aleksandar.

Pilot je zbog sigurnosti putnika odlučio da prizemlji avion u Reykjavik gde je agresivnog putnika odvela lokalna policija.

Aleksandar kaže da su svi putnici prenoćili u Reykjaviku odakle su danas drugim avionom nastavili let ka Torontu.

I poljski mediji izvijestili su danas o incidentu na letu od Varšave do Toronta.

Televizija TVN Warszawa prenijela je da je pilot aviokomapnije Lot bio prinuđen da prizemlji letjelicu u Reykjavik zbog “tuče u avionu”.

"Putnik se agresivno ponašao, nastala je gužva, a on nije htio da se primiri. Zbog sigurnosti i udobnosti ostalih putnika, posada je odlučila da letjelicu spusti u Reykjavik", rekao je Adrijan Kubicki, portparol aviokompanije Lot i dodao da problematični putnik nije poljski državljanin ne otkrivajući njegov identitet.