Palestina
0

Dozvoljena ekshumacija tijela Jasera Arafata radi autopsije

Anadolija
Palestinske vlasti su saopćile da, uz odobrenje porodice, ne postoje prepreke za ekshumaciju tijela bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata, preminulog 2004. godine.

Saopćeno je kako neće biti prepreka za vršenje autopsijskih testova na Arafatovom tijelu kako bi bile rasvijetljene okolnosti njegove smrti i otklonjene nedoumice o tome da li je njegova smrt izazvana trovanjem radioaktivnim sredstvima.

Predsjednik komisije za istraživanje uzroka Arafatove smrti Tevfik Tiravi je kazao da su sumnje o Arafatovom trovanju radioaktivnim materijama u porastu i poručio da su palestinske vlasti spremne za autopsiju tijela kako bi bio utvrđen uzrok smrti. On je istakao da se sastao i sa predsjednikom Palestine Mahmudom Abbasom i da je predsjednik tom prilikom potvrdio spremnost da se izvrši autopsija.

I galasnogovornik Abbasovog ureda Nebil Ebu Rudejna je kazao da je kabinet predsjednika Palestine spreman na saradnju kako bi bili utvrđeni tačni uzroci smrti Arafata. On je istakao da, uz pristanak porodice, ne postoji nikakva vjerska niti bilo kakva druga prepreka da stručnjaci i naučnici urade autopsiju Arafatovog tijela.

Televizija Al Jezzeera je jučer objavila vijest u kojoj se navodi da je Arafatova odjeća, koju je nosio u momentu umiranja, poslana na laboratorijske analize u Institut za fiziku i radijaciju u švicarskom gradu Luissani i da je Institut utvrdio kako se na odjeći nalazila velika količina radioaktivne materije polonijum 210.

Zvaničnici Instituta u Luissani su saopćili da je za tačno utvrđivanje Arafatove smrti neophodno uraditi autopsiju njegovog tijela.

U saopćenju Instituta se navodi da je i bivši agent KGB-a Aleksander Litvinenko otrovan istom materijom 2006. godine u Londonu.