Primjena "smrtne kazne"
0

Dozvola za ubijanje američkih državljana ako rade protiv SAD-a

SRNA
Sjedinjene Američke Države prvi put su definisale i odredile kada "mogu ubijati američke državljane" koji kuju zavjeru protiv svoje zemlje.

Američki državni tužilac Eric Holder rekao je da američki građani u inostranstvu mogu biti "meta smrtonosnog napada" ako postoji neposredna prijetnja za zemlju.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame bila je predmet kritika grupa za građanske slobode kad je u septembru 2011. ubijen imam Anvar al Avlaki, rođen u SAD.

Ali, Holder je rekao da su SAD "bile u ratu", tako da nije bilo potrebno odobrenje suda.

U govoru na Pravnom fakultetu u Chicagu on je rekao da će primjena "smrtne kazne" biti regulisana zakonima rata, ali vlada ponekad mora da djeluje brzo i da je nepraktično tražiti dozvolu suda.

"Vojni i civilni zvaničnici moraju često da donose odluke na licu mjesta koje uključuju postojanje alternativnih rješenja, mogućnost kolateralne štete i druge procjene", rekao je Holder.

On je dodao da sve to zavisi od stručnog mišljenja i neposrednog pristupa informacijama.
Holder je istakao da će sila biti primijenjena ako je meta viši pripadnik Al kaide ili srodne organizacije, ako mete nije moguće uhapsiti i ako su preuzete mjere da se izbjegnu nepotrebne druge žrtve.

"Princip humanosti traži od nas da upotrijebimo oružje koje neće izazvati nepotrebnu patnju. Ovi principi ne zabranjuju upotrebu tehnološki usavršenog oružja", rekao je on.

SAD razvile su bespilotnu letjelicu za napade na lidere Al Qaide u Afganistanu i Pakistanu.

"Žalosna realnost je da će naša zemlja nastaviti da se suočava sa terorističkom prijetnjom, koja ponekad dolazi i od naših državljana", rekao je Holder.

On je dodao da, kada takvi pojedinci uzmu oružje protiv ove zemlje i pridruže se Al Qaidi u napadima na druge Amerikance, onda mora da postoji samo jedan realističan i odgovarajući program.

"Moramo u skladu sa Ustavom preduzeti korake da ih zaustavimo. U ovom opasnom trenutku ne možemo priuštiti da čekamo dok se provode opasni planovi", rekao je Holder.