Spaljeno i 100 automobila
0

Doseljenici na Zapadnoj obali ubili četiri Palestinca i spalili 12 kuća kao osvetu za ubistvo Izraelca

N. Ž.
Spaljeni automobili u palestinskim selima, Zapadna obala (Foto: BBC)
Spaljeni automobili u palestinskim selima, Zapadna obala (Foto: BBC)
Benjamin Achimeir, 14-godišnji izraelski doseljenik na Zapadnu obalu, ubijen je početkom aprila, a kao osvetu za njegovo ubistvo, drugi doseljenici su ubili četiri Palestinca te spalili 12 kuća i oko 100 automobila.

Achimeir je pastir koji je 12. aprila sa svojim ovcama izašao iz kuće, a kada su se životinje vratile bez njega, pokrenuta je ogromna potraga - koja je uključivala i izraelsku vojsku.

Nakon što je njegovo tijelo pronađeno, za ubistvo su optuženi lokalni Palestinci, a izraelski doseljenici iz mjesta Malachei HaShalom su krenuli u osvetu.

Iako je Achimeirovo tijelo pronađeno oko kilometar udaljeno od njegovog doma, doseljenici su napali palestinska sela koja su udaljena više od sedam kilometara od Malacheia HaShaloma.

Objavljene su i poruke doseljenika u kojima su pozivali na "uništenje ovih zvijeri", misleći na Palestince, te su pozivali na "ubistvo nacističkih neprijatelja."

Na kraju ove "osvete", ubijena su četiri Palestinca, a spaljeno je 12 kuća i 100 automobila. Ukupno je napadnuto 11 sela, a uhapšeno pet Izraelaca.

Zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Benjamina Achimeira, uhapšen je jedan Palestinac.