Sud u Teheranu
0

Dopisnica Reutersa proglašena krivom za širenje laži

SRNA
Specijalni sud u Teheranu proglasio je krivom Parisu Hafezi, šeficu dopisništva britanske novinske agencije Thomson Reuters, za "širenje laži" protiv islamskog sistema zbog videosnimka na kojem je stajalo objašnjenje da su prikazane žene - ubice.

Državna internet stranica YJC.ir prenijela je izjavu glasnogovornika sudskog vijeća Ali Akbara Kasaeiana, koji je rekao da je iranska državljanka Hafezi proglašena krivom za prekršaje u vezi sa propagandom zbog videosnimka objavljenog u februaru na kojem je prvobitno bilo istaknuto da su žene koje treniraju borilačke vještine "nindža ubice".

Iranska državna agencija Press TV je prenijela vijest o presudi.

Naslov vijesti agencije Reuters je prepravljen, ali je to u martu dovelo do sumnji u dopisništvo. Većina Reutersovog osoblja je prebačena iz Teherana u Dubai, ali Hafezijevoj nije dozvoljeno da napusti Iran.

"Shvatamo da je porota iznijela svoje mišljenje i sada očekujemo odluku suda. Ne namjeravamo objavljivati nove komentare dok ne bude objavljena presuda", rekla je glasnogovornica Reutersa Barb Burg.

Očekuje se da će sudska presuda biti izrečena u roku od sedam dana.

Iranski medijski sud rijetko se bavi međunarodnim novinskim agencijama, ali često objavljuje odluke protiv domaćih medija zbog raznih prekršaja. U ovim procesima najčešće budu izrečene novčane ili zatvorske kazne, a bude naloženo i zatvaranje kancelarija.