|

Donji dom rumunskog parlamenta podržao povlačenje dekreta o korupciji

Donji dom rumunskog parlamenta podržao povlačenje dekreta o korupciji
7
F
FENA
21.2.2017. u 14:31
4
komentara
7

dijeljenja
Donji dom rumunskog parlamenta podržao povlačenje dekreta o korupciji Foto: EPA
Donji dom rumunskog parlamenta u utorak je većinom glasova podržao povlačenje dekreta o korupciji koji je izazvao masovne ulične proteste, međunarodnu osudu i posljedično okretanje kursa mjesec dana stare vlade.
Vlada premijera Sorina Grindeanua razbjesnila je narod kada je u tišini usvojila 31. januara dekret koji bi dekriminalizirao neke korupcijske prekršaje, izazivajući najveći izliv nezadovoljstva od pada komunizma u 1989.

Donji dom, kako se i očekivalo, podržao je naređenje o povlačenju s 291 glasom za, nijednim protiv i tri suzdržana.

Gornji dom parlamenta, Senat, odobrio je povlačenje dekreta prošlog utorka nakon što su se svi stranački čelnici saglasili da povuku dekret što je ranije moguće.

Vladajuća koalicija pod vodstvom Socijaldemokrata ima lagodnu većinu u oba doma parlamenta nakon pobjede na izborima održanim 11. decembra.

Dekret bi štitio desetke javnih zvaničnika od krivičnog progona i potkopao bi napore na suzbijanju korupcije na najvišim nivoima vlasti.

Nakon protesta dekret je zamijenjen, a njegov glavni tvorac, ministar pravde Florin Iordache, podnio je ostavku.

Prošle je sedmice parlament jednoglasno podržao plan predsjednika države da se održi nacionalni referendum o antikorupcijskim reformama.

Predsjednik Klaus Iohannis, bivši čelnik opozicije desnog centra, oštro je kritikovao vladu zbog dekreta ali još nije određen datum za referendum.

O terminologiji na glasačkim listićima odlučit će predsjednik, koji je izjavio prošlog mjeseca kako želi da se na glasanju naglasi "suverena želja Rumuna" za jačanjem borbe protiv korupcije, prenosi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...