Ispunio obećanje
78

Donald Trump zvanično odlučio: Amerika se povlači iz Pariskog klimatskog sporazuma

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Američki predsjednik Donald Trump zvanično je saopćio u Bijeloj kući kako Amerika, jedna od najznačajnijih industrijskih zemalja, napušta Pariski klimatski sporazum čime je ispunio još jedno od svojih obećanja iz predizborne kampanje.

Na ovaj način, Trump koji želi revitalizirati američku industriju ugljena, proglasio je ništavim sporazum koji je njegov prethodnik Barack Obama snažno zagovarao i prema kojem se Amerika obavezla smanjiti emisiju stakleničkih plinova.

"Borim se svaki dan za ljude u ovoj zemlji. Ekonomija SAD-a se vraća veoma ubrzano. Imamo više od milion novih radih mjesta. Ovo je bio jako uspješan period. Kako bih ispunio svoje obećanje i zaštitio naše radnike, Amerika se povlači iz Pariskog klimatskog sporazuma, ali ćemo nastaviti pregovaranja sa zemljama potpisnicama sporazuma kako bismo vidjeli postoji li način da se vratimo. Duboko brinem za okoliš, ali ne mogu prihvatiti dogovor koji kažnjava SAD", rekao je Trump u Bijeloj kući.

Očekivalo se kako će Trump odluku o povlačenju iz ovog sporazuma objaviti još prije summita G7 koji je održan krajem maja u Italiji, ali iz Bijele kuće su poručili kako "on želi biti siguran da će imati vremena izabrati najbolju strategiju za zemlju".

Trumpova nespremnost da prihvati globalni klimatski sporazum koji je potpisalo 195 zemalja iznervirao je brojne državljane SAD-a, evropske zvaničnike, ali i njegove savjetnike.

Pariski sporazum o klimatskim promjenama prvi je globalni klimatski sporazum koji obavezuje bogate i siromašne zemlje na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se smatraju glavnim uzročnikom zagrijavanja Zemlje. Sporazum je 12. decembra 2015. godine postignut u Parizu, a zemlje potpisnice njime su se obavezle kako će globalno zatopljenje ograničiti na nivou "znatno manji" od 2 stepena Celzijusa.

Ovim sporazumom šalje se jasan signal ulagačima, preduzećima i donositeljima politika da je globalni prijelaz na čiste energije naša stvarnost. Pariski sporazum o klimatskim promjenama most je između današnjih politika i postizanja neutralnosti emisije stakleničkih plinova prije kraja ovog stoljeća.