Rat saopćenjima
3

Donald Trump uputio pismo Nancy Pelosi uoči glasanja o njegovom opozivu

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD Donald Trump kritikovao je proces njegovog opoziva u pismu upućenom lideru demokrata Nancy Pelosi te je rekao da je ona proglasila "otvoreni rat američkoj demokratiji".

"Snizili ste cijenu značaja veoma ružne riječi - opoziv", napisao je Trump u pismu.

On se suočava s glasanjem o opozivu povodom optužbi da je vršio pritisak na Ukrajinu radi lične koristi.

Ukoliko opoziv bude izglasan u Predstavničkom domu SAD-a, uslijedit će suđenje u Senatu, prenio je BBC.

Iako nema mnogo šansi da utječe na ishod današnjeg glasanja, Trump je u pismu na šest stranica kritikovao čitav proces i osudio je Pelosi, predsjedavajuću Zastupničkog doma iz reda demokrata.

Ovo je neuobičajena intervencija predsjedika, koji je do sada pokušavao da omete proces opoziva sprečavanjem da njegovi ključni saradnici svjedoče pred Zastupničkim domom.

Trump je rekao u pismu da mu je oduzet osnovni ustavni proces od početka ove prevare s opozivom, kao i "osnovna prava koja mu pripadaju po ustavu, uključujući pravo da predstavi dokaze.

On je dodao da su pošteniji proces imali optuženi iz suđenja vješticama iz Salema.

Trump je ranije javno dobio poziv od predsjednika Komisije za pravosuđe Zastupničkog doma da predoči dokaze u procesu opoziva, što bi omogućilo njegovom pravnom timu da ispituje svjedoke, ali je on to odbio.

Gradonačelnica Salema Kim Driscoll poručila je Trumpu da "nauči historiju" i rekla da su presude u suđenju optuženima za vještičarenje donesene uprkos nedostatku dokaza, dok protiv predsjednika postoje, kako kaže, uvjerljivi dokazi.