Svijet
663

Donald Trump u svoj tim izabrao Miru Radielović Ricardel porijeklom iz Breze

Klix.ba
Mira Radielović Ricardel
Mira Radielović Ricardel
Nekoliko dana nakon pobjede novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je članove svog tima za tranziciju vlasti, a u njemu se nalazi i Mira Radielović Ricardel porijeklom iz Breze.

Prema popisu koji je objavio Associated Press, u Trumpov tim izabrana je i Mira Radielović Ricardel, porijeklom Hrvatica iz Breze u Bosni i Hercegovini, prenosi Index.hr.

Prethodno je bila pomoćnica ministra odbrane Donalda Rumsfelda i potpredsjednika ogranka kompanije Boeing koja proizvodi vojne avione i naoružanje.

Večernji.hr piše kako je njen otac Petar nakon Bleiburga emigrirao iz bivše Jugoslavije u Njemačku 1954. godine. Dvije godine živio je u Heidelbergu gdje je upoznao svoju buduću suprugu Brigittu. Oboje su otišli u Sjedinjene Američke Države 1956. godine. Tamo su se vjenčali i nastanili u Pasadeni, u Kaliforniji.

Njezina politička karijera započela je još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je bila savjetnica za vanjsku i odbrambenu politiku vođe republikanske većine u Senatu, Boba Dolea.

Intenzivno je bila uključena i u savjetovanje vezano uz raspad bivše Jugoslavije te uz pronalaženje rješenja ratnog sukoba koji je nakon toga nastao. Čvrsto se držala stava da je srpska agresija glavni faktor za izbijanje rata.