|

Donald Trump se raspituje o cijeni i mogućnosti kupovine Grenlanda

Donald Trump se raspituje o cijeni i mogućnosti kupovine Grenlanda
47
I. P.
16.8.2019. u 08:56
52
komentara
47

dijeljenja
Donald Trump se raspituje o cijeni i mogućnosti kupovine Grenlanda Ilustracija: Shutterstock
Prema pisanju uglednog lista Wall Street Journal, američki predsjednik Donald Trump izrazio je zainteresovanost za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske.
Kako se navodi, Trump je angažovao savjetnike da ispitaju mogućnost kupovine velike teritorije. Također, zatražio je i mišljenje rukovodstva Bijele Kuće, ali ozbiljnost Trumpovog raspitivanja o Grenlandu varira.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, respektabilne površine od 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Trumpovo raspitivanje o ostrvu koje je inače u kontinentalnom sastavu Sjeverne Amerike naišlo je na glasne reakcije na Twitteru, a posebno one šaljive prirode.

Ipak, koliko god zvučalo malo vjerovatno, piše Wall Street Journal, kupovina Grenlanda nije fantazija. Godine 1946. američki predsjednik Harry Truman pokušao je kupiti Grenland za tadašnjih 100 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države su od Danske do sada kupile jednu značajnu teritoriju i to 1917. godine, a koja danas nosi naziv Djevičanski Otoci.

Što se tiče trenutnih odnosa s tom danskom zemljom, američka vojska posjeduje veliku zračnu vojnu bazu na sjeverozapadu ostrva.

Činjenica je da se Danska bori s modelom finansiranja Grenlanda koji uživa visoku autonomiju. Zanimljivo je da Trump u septembru odlazi u zvaničnu posjetu Danskoj, ali nije poznato da li će Grenland biti jedna od mogućih tema.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...