"Loš sistem"
1.3k

Donald Trump se obratio naciji: Prevaren sam, to su ilegalni glasovi

I. P.
Američki predsjednik Donald Trump obratio se večeras javnosti prvi put nakon izborne noći sa porukom o navodnim prevarama na izborima.

Za sve navodne Trump tvrdi da ima dokaze i da će ih predočiti javnosti.

"Ako prebrojite legalne glasove, ja pobjeđujem. Ako izbrojite ilegalne glasove i one koji su došli kasno, onda sam prevaren. U izbore se miješaju veliki mediji i velike kompanije, a koje imaju veze sa Demokratskom partijom, dok Republikanska partija ima veze sa običnim američkim radnicima", kazao je Trump.

Trump se osvrnuo na pozicije Republikanske partije na izborima za oba doma Kongresa rekavši da je riječ o vrlo dobrim rezultatima, a potom se opet vratio na slučaj predsjedničkih izbora.

"Naši brojevi su odjednom počeli da se mijenjaju u državama koje su preostale. Dugo sam napominjao problem glasanja poštom jer je loš i podložan prevarama", rekao je Trump između ostalog.

Dodao je kako su ovogodišnji izbori "isplanirani" i da se "koruptivna mašina Demokratske partije nikada nije promijenila".

Trump je nakon izlaganja samo izašao iz sobe za medije bez dozvole za pitanja novinara. Tokom obraćanja iz Bijele kuće Trump za svoje navode nije obznanio niti jedan dokaz.

Podsjetimo, u vrijeme pisanja ovog članka stanje u četiri države je izuzetno napeto, a u Georgiji i Pennsylvaniji u kojima Trump vodi od kraja izbornog dana dešava se promjena omjera u korist Josepha Bidena, a kroz brojanje glasova pristiglih poštom.

Drugim riječima, Trump gubi prednost i pobjeda Bidena preko navedenih država je sve izvjesnija.

Predsjednik SAD-a je od posljednjeg obraćanja javnosti nekoliko puta putem društvenih mreža tvrdio da je posrijedi izborna krađa zatraživši zaustavljanje brojanja.

OSCE je žestoko kritikovao takav pristup demokratskom procesu procijenivši da je on bez pokrića, a domaći politički protivnici, ali i mediji, snažno su kritikovali takvo ponašanje šefa države.

Zvaničnici državnih izbornih komisija u više navrata su kazali kako je prijavljen zanemariv broj problema i nepravilnosti.