Svijet
11

Donald Trump osigurao partijsku podršku za predsjedničku nominaciju

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump je stekao povjerenje dovoljnog broja delegata za nominaciju za predsjedničku kandidaturu na konvenciji Republikanske stranke koja će biti održana početkom jula, objavila je agencija AP na osnovu vlastitih prebrojavanja.

Da bi kandidat osvojio nominaciju za predsjednika u Republikanskoj stranci potrebno je da stekne povjerenje 1.237 delegata, a Trump je tu kvotu premašio za 1. U njegovu korist otišli su glasovi dosad neopredijeljenih delegata.

Zvanično će biti kandidovan na konvenciji stranke u Clevelandu u julu.

Trump, politički početnik, već godinama šalje otrovne komentare o stanju nacije, ali se nikada prije nije usudio da se kandiduje. Kada je učinio taj korak izborio se među 16 drugih republikanskih kandidata u često veoma ružnim suočavanjima.

I dok su jedni oprezni zbog konzervativnih stavova poznatog biznismena, drugi se brinu zbog njegove grubosti i nepristojnih komentara o ženama. U međuvremenu, milioni ljudi koji se ranije nisu ni bavili politikom, prihvatili su Trumpa kao populistu koji govori jednostavnim jezikom i ne boji se da uvrijedi druge.

Steve House, predsjednik Republikanske partije u Coloradu, kazao je da mu se sviđa što Trump dolazi iz svijeta biznisa.

"Liderstvo je liderstvo. Još ako se okruži političkim talentom, bit će sve u redu", kazao je House.