Odbacio zahtjev demokrata
9

Donald Trump odbio svjedočiti na suđenju za opoziv

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tim za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak je zatražio da on svjedoči na svom suđenju za opoziv, kako bi iz prvog lica mogao dati objašnjenje za svoje ponašanje tokom nereda na Capitolu 6. januara.

No, Trumpov pravni tim brzo je odgovorio odbijanjem poziva.

Glavni voditelj procesa opoziva Jamie Raskin poslao je u četvrtak pismo Trumpovom avokatu tražeći da Trump svjedoči prije ili tokom predstojećeg suđenja, koje počinje u utorak, tvrdeći da je njegovo svjedočenje potrebno nakon što je osporio navode da je poticao pobunu na Capitol.

"Prije dva dana podnijeli ste odgovor u kojem ste negirali mnoge činjenične navode iznesene u članku o opozivu. Stoga ste pokušali dovesti u pitanje kritične činjenice bez obzira na jasne i nepremostive dokaze o vašem kršenju Ustava SAD-a. U svjetlu osporavanja ovih činjeničnih navoda, pišem da vas pozovem da svjedočite pod zakletvom, bilo prije ili tokom suđenja za opoziv u Senatu, u vezi s vašim ponašanjem 6. januara 2021.", napisao je u svom pismu Raskin.

Trumpovi advokati brzo su odgovorili na Raskinov zahtjev u četvrtak rekavši da je taj zahtjev znak da Senat ne može dokazati svoje navode protiv Trumpa.

"Korištenje Ustava za pokretanje navodnog postupka opoziva previše je ozbiljno da bismo pokušali igrati ove igre", napisali su Trumpovi advokati Bruce Castor i David Schoen.

Trumpov savjetnik Jason Miller potvrdio je da Trump odbija zahtjev, rekavši da on neće svjedočiti u neustavnom postupku.

Brzo odbacivanje zahtjeva za svjedočenje postavlja pitanje hoće li demokrate sudskim putem pozvati Trumpa da svjedoči. U pismu nije spomenut sudski poziv. Raskin je umjesto toga sugerirao da će tim za opoziv koristiti Trumpovo odbijanje protiv njega.

"Zadržavamo sva prava, uključujući pravo da na suđenju utvrdimo da vaše odbijanje svjedočenja podržava snažno negativno zaključivanje u vezi s vašim postupcima", stoji u pismu.

Raskin nije odgovorio na pitanje da li bi pozvao Trumpa ako se odbije pojaviti.

"Danas smo predsjedniku Trumpu pružili priliku da svjedoči o događajima od 6. januara, a on je to odbio. Uprkos retorici svojih advokata, bilo koji službenik optužen za poticanje oružanog nasilja nad vladom Sjedinjenih Država trebao bi pozdraviti priliku da svjedoči otvoreno i iskreno - to jeste, ako bi zvaničnik imao šta reći u svoju odbranu", rekao je Raskin.

Na prvom suđenju za opoziv demokrate su svjedočenje tražile od Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, a ne od samog Trumpa. No, pokušaj demokrata da pozovu Boltona propao je nakon što su republikanci glasali protiv saslušanja.