Šala?
1

Donald Trump objavom na Twitteru flertuje u vezi s idejom kupovine Grenlanda

I. P.
Američki predsjednik Donald Trump na svom Twitteru je objavio montiranu fotografiju primorskog mjesta na Grenlandu, a koje je "ukrasio" svojim monumentalnim neboderom.

Montažu je objavio u ponedjeljak navečer, a dolazi u vrijeme aktuelne priče o navodnoj američkoj kupovini ili pokušaju kupovine ove velike danske teritorije u Atlantiku.

"Obećavam da ovo neću uraditi Grenlandu", napisao je Trump u šaljivom tonu, mada kritičari nisu previše oduševljeni. Naime, mnogi smatraju da priča o Grenlandu nije ništa drugo nego skretanje pažnje s teških ekonomskih tema u Sjedinjenim Američkim Državama.

Također, sav vrh Kraljevine Danske negativno je reagovao na navode o kupovini Grenladna, a Trump je postao i predmet šala u toj maloj evropskoj državi.

Danski premijer Mette Frederiksen kazao je da je ideja apsurdna i da Grenland nije na prodaju. Također, izrazio je veliko poštovanje prema visokoj autonomiji koju Grenland uživa.

"Grenland ne pripada Danskoj. On pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da priča o prodaji neće biti shvaćena ozbiljno", rekao je Frederiksen.

Trump će posjetiti Dansku u septembru.