Uprkos 139.000 preminulih
452

Donald Trump obećao Amerikancima: Neću narediti da nosite maske, to je stvar slobode izbora

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump obećao je da neće narediti Amerikancima nošenje maski kako bi obuzdali širenje koronavirusa.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je glavni stručnjak za zarazne bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama Anthony Fauci pozvao državne i lokalne čelnike da pozivaju narod da nose maske.

"Nošenje maski za lice je veoma važno i svi bismo ih trebali koristiti", rekao je Fauci.

Većina guvernera u SAD-u naredila je nošenje maski na otvorenom.

Predsjednik Trump, koji se ranije opirao nošenju zaštitnih maski prvi ju je put nosio u javnosti prošle subote. No, govoreći za Fox News u petak, Trump je kazao da ljudi moraju imati slobodu izbora i da neće narediti da nose maske.

Ranije ove sedmice, američko tijelo za javno zdravstvo "Centers for Control and Prevention Disease" (CDC) objavilo je saopćenje u kojem poziva sve da nose maske.

"Nismo bespomoćni u borbi protiv koronavirusa. Maske za lice jedno su od najmoćnijih oružja koje moramo koristiti kako bismo usporili i zaustavili širenje virusa", kazao je direktor CDC-a Robert R Redfield. "

Rast broja oboljelih

Brojne američke države doživljavaju porast potvrđenih slučajeva koronavirusa. Stotine članova vojnog medicinskog osoblja raspoređene su u Teksasu i Kaliforniji kako bi pomogli u rješavanju novih slučajeva koronavirusa, a poslane su i hladnjače kako bi se pomoglo u spremanju preminulih pacijenata.

U posljednjih nekoliko sedmica bolnice na Floridi su prepune. Sve njihove jedinice za liječenje pacijenata su u punom kapacitetu i više ih ne mogu primiti. Drugi gradovi bore se sa nestašicom testova.

U međuvremenu, milioni djece neće se vraćati u školske klupe u novoj akademskoj godini.

Podsjećamo, Sjedinjene Amričke Države i dalje su u epicentru globalne pandemije. Trenutno je u ovoj zemlji 3,6 miliona zaraženih koronavirusom, a bitku s ovom bolešću izgubilo je više od 139.000 ljudi, što je najveća smrtnost u svijetu.