(Ne)spreman za najgore
2

Donald Trump o uraganu Dorian: Nisam nikada čuo za oluju pete kategorije

M. A.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Donald Trump u nedjelju je rekao kako "nije siguran da je ikada čuo za uragan pete kategorije", uprkos činjenici da su četiri takve oluje, uključujući i uragan Dorian, prijetile SAD-u otkako je preuzeo dužnost.

"Mi ne znamo šta nas čeka. Sve što znamo jeste da je pred nama možda najveća oluja ikada. Međutim, nisam siguran da sam ikada čuo za petu kategoriju. Znao sam da postoji oluja četvrte kategorije", rekao je Trump na brifingu u sjedištu FEMA-e u Washingtonu.

Komentari predsjednika Trumpa stigli su neposredno prije nego što je Dorian, opasna oluja pete kategorije, poharala Bahame. Ova oluja je zadnja od četiri uragana pete kategorije koji su ugrozili dijelove SAD-a otkako je Trump zasjeo u Ovalni ured Bijele kuće.

Prema posljednjim informacijama, Dorian je još uvijek na Bahamima. Očekuje se da će ovaj uragan, najjači na planeti ove godine, na istočnu obalu Floride stići u noći s ponedjeljka na utorak.

U septembru 2017. godine, gotovo osam mjeseci koliko je trajalo predsjedništvo Trumpa, uragan Irma, jedan od najjačih uragana Atlantskog bazena zabilježen izvan Meksičkog zaljeva i Karipskog mora, zahvatio je najmanje devet saveznih američkih država.

Istog mjeseca, uragan Maria je opustošio Portoriko, ostavljajući iza sebe pustoš od koje se ova zemlja još uvijek oporavlja.

Prošlog oktobra, uragan Michael, koji je prvobitno označen kao oluja četvrte kategorije, napravio je metež na Floridi kao treći uragan pete kategorije koji je pogodio SAD otkako je Trump lider.