Protiv cenzure
4

Donald Trump negoduje zato što društvene mreže brišu sadržaj desničara Alexa Jonesa

Klix.ba
Foto: You Tube printscreen
Foto: You Tube printscreen
Američki predsjednik Donald Trump žestoko se u subotu usprotivio odluci internetskih kompanija da suspenduju aktivnosti američkih desničara na društvenim mrežama, ocijenivši da je riječ o "diskriminaciji".

Osim toga, Trump je optužio rukovodstva dvije televizijske kuće, CNN i MSNBC, da imaju "bolesno ponašanje".

Trumpovi komentari su uslijedili nakon što su internetski divovi prošle sedmice pokrenuli ofanzivu protiv pobornika teorija zavjere i krajnjeg desničara Alexa Jonesa, kojem je zabranjeno korištenje Facebooka i Spotifyja. Twitter je također u utorak na sedam dana ograničio njegov račun.

"Društvene mreže apsolutno diskriminiraju glasove republikanaca/konzervativaca", napisao je Trump na Twitteru, upozorivši da njegova vlada to neće dopustiti.

Naveo je kako ušutkuju mnoge desničare dok istovremeno ne čine ništa protiv drugih.

"Cenzura je nešto jako opasno i apsolutno je nemoguća za nadzor", napisao je on, dodavši da ništa nije tako lažno kao CNN i MSNBC.

"Ipak ne tražim da se ukine njihovo bolesno ponašanje. Neka svi sudjeluju, dobri i loši", istakao je američki predsjednik.

Velike internetske kompanije Facebook, YouTube, Apple i Spotify uklonile su ovog mjeseca sadržaj koji je objavio zagovornik teorija zavjere i osnivač InfoWarsa Alex Jones.