Ne zna se je li negativan
13

Donald Trump najavio govor s balkona Bijele kuće, pozvao 2.000 gostiju

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će danas održati govor s balkona Bijele kuće i prvi put se uživo obratiti javnosti otkad se zarazio koronavirusom, ponovo rizikujući živote velikog broja ljudi s obzirom na to da je na događaj pozvan veliki broj gostiju.

Uprkos zabrinutosti jer je prošlo okupljanje prošlo loše i smatra se izvorom zaraze nekoliko članova Trumpove administracije, američki predsjednik je pozvao 2.000 gostiju i kako piše CNN, to je dokaz da se osoblje i ljekari slažu s njegovim mišljenjem i ispunjavaju želje ne slijedeći smjernice i epidemiološke mjere.

Događaj u Bijeloj kući na kojem se slavila predsjednikova nominacija sutkinje Amy Coney Barrett u Vrhovni sud 26. septembra, najvjerovatnije je bio žarište lokalnog prijenosa zaraze jer su mnogi učesnici skupa na testiranju nakon toga bili pozitivni.

Najava održavanja govora na balkonu uslijedila je nakon Trumpovog priznanja u jednom od intervjua da je moguće da je zaražen na jednom od nedavnih događaja koji se također održao u Bijeloj kući.

Još nije poznato kakav je trenutni Trumpov status, odnosno, da li je i dalje zaražen koronavirusom, a on je na to pitanje odgovorio poprilično zbunjujuće.

Trump ovog puta neće biti u blizini posjetilaca, ali sama ideja većeg okupljanja zabrinjava većinu.

Uz to, već u ponedjeljak trebao bi ići na Floridu gdje nastavlja s predizbornom kampanjom za nadolazeće izbore 3. novembra. Republikanski kandidat tamo će održati predizborni skup sa svojim pristašama.

Iako je Trump na početku svoje borbe s koronavirusom odvezen u bolnicu, iz nje je ubrzo izašao, a tvrdi kako je za to zaslužan čudotvoran lijek koji će ubrzo biti dostupan svim Amerikancima.