Polupao lončiće
17

Donald Trump na Twitteru: Mjesec je sastavni dio Marsa

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svi oni koji se razumiju u astronomiju su se iznenadili u petak kada je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio na Twitteru da je Mjesec sastavni dio Marsa, javlja Guardian.

"Za sav novac koji trošimo, NASA ne bi trebala govoriti o odlasku na Mjesec - mi smo to učinili prije 50 godina", napisao je Trump na Twitteru komentirajući politiku NASA-e.

On je dodao da bi se navedena svemirska agencija trebala fokusirati na mnogo veće i značajnije stvari.

Objava predsjednika SAD-a šokirala je mnoge svemirske entuzijaste, jer se Mjesec tradicionalno ne smatra dijelom Marsa. Vodeća teorija ističe da je sudar između Zemlje i entiteta veličine planete prije mnogo godina rezultirao krhotinama koje su na kraju postale Mjesec.

Bez obzira da li je Mjesec dio Marsa ili ne, tvit Donalda Trumpa je bio dvostruko iznenađenje s obzirom na to da je njegov prethodni entuzijazam za odlazak na Mjesec zamijenila potpuna apatija.

Njegova kritika NASA-e stigla je samo tri sedmice nakon što je zagovarao ideju o posjeti ovom prirodnom satelitu Zemlje.

Postoje nagađanja da je Trump u svom tvitu zapravo mislio na to da je odlazak na Mjesec samo usputno odredište tokom misije odlaska na Mars, ali ova teorija ipak nije spriječila javnost da još jednom ismije lidera SAD-a.