Azijska turneja
3

Donald Trump doputovao u Južnu Koreju, posjetio američku vojnu bazu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u utorak u Južnu Koreju te posjetio američku vojnu bazu, gdje je najavio kako bi s predsjednikom Moon Jae-inom u Seulu trebao razgovarati prije svega o ekonomskim pitanjima.

"Postoji sjajna saradnja", rekao je dodavši da bi na sastanku s predsjednikom Moonom trebalo biti riječi o trgovini.

"Nadam se da ćemo početi raditi kako bismo otvorili mnogo radnih mjesta u SAD-u, zbog čega sam i došao ovamo", rekao je Trump.

Moon se nakratko sastao s Trumpom prije njegova obilaska američke vojne baze Camp Humphreys u Pjeongtaeku, blizu 100 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

Bijela kuća saopćila je da je cilj Trumpove posjete pokazati odlučnost SAD-a u čvrstom pristupu sjevernokorejskoj nuklearnoj i raketnoj prijetnji, ali mnogi se u toj regiji boje da bi nastavak Trumpove ratoborne retorike mogao povećati opasnost od vojnog sukoba na korejskom poluotoku.

U drugoj etapi azijske turneje tokom koje će posjetiti pet država, Trump će pokušati pojačati pritisak na Pjongjang nakon posjeta Tokiju, gdje je izjavio da će Japan "skidati s neba" sjevernokorejske rakete, kupi li američko oružje, sugerirajući da će japanska vlada zauzeti stajalište koje je dosad izbjegavala, prenosi Hina.

Južnokorejska etapa Trumpovog putovanja pokušaj je da se prikaže zajedništvo unatoč razilaženja s Moonom u pogledu suprotstavljanja Sjevernoj Koreji, kao i da iznese svoje prigovore trgovinskom sporazumu između dviju zemalja.

Trump se nalazi na azijskoj turneji u okviru koje bi se mogao, tokom posjete Vijetnamu i učestvovanja na azijsko-pacifičkom samitu, sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Glavna tema tog sastanka bi bila Sjeverna Koreja.