U MMF-u ga mijenja Lipsky
0

Dominique Strauss-Kahn danas pred sudom

SRNA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters)
Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, koji je optužen za pokušaj silovanja, pojavit će se danas pred sudom nakon što prođe medicinske analize, rekli su njegovi advokati.

"Naš klijent je dobrovoljno sinoć pristao na medicinske analize na zahtjev vlasti i zbog toga je pojavljivanje pred sudom odgođeno za danas, iako je trebalo biti jučer", rekao je advokat William Taylor novinarima.

On je dodao da je Strauss-Kahn umoran, ali da se dobro osjeća.

Portparol policije New Yorka Paul Brown rekao je jučer agenciji Reuters da je 32-godišnja sobarica u hotelu "Sofitel" na Manhattanu, u blizini Times Squarea, podnijela tužbu protiv Strauss-Kahna (62) za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatvaranje, dodajući da je sobarica obavijestila kolege, a oni su zvali policiju.

"Ona je rekla istražiteljima da je on izašao iz kupatila nag, da je potrčao za njom u hodnik, uvukao je u spavaću sobu i počeo da je napastvuje", rekao je Brown.

On je dodao da se žena uspjela izvući, ali ju je on odvukaou kupatilo gdje je pokušao da je siluje, nakon čega je pokušao da je zaključa u sobu.

Njegovi advokati rekli su da će se on izjasniti da nije kriv.
Strauss-Kahn, inače oženjen, bivši francuski ministar finansija, trebalo je danas da učestvuje na sastanku ministara finansija EU u Briselu na kome će se razgovarati o paketima pomoći Portugalu i Grčkoj.	

MMF je sinoć saopštio da će John Lipsky, prvi zamjenik direktora, privremeno zamijeniti Strauss-Kahna.

Portparol MMF-a William Murray rekao je da će se Lipsky sastati sa članovima odbora i informisati ih o razvoju situacije.

"U skladu sa standardnim procedurama MMF-a John Lipsky, prvi zamjenik direktora, preuzet će privremeno mjesto izvršnog direktora", rekao je Murray u saopštenju, dodajući da će Lipsky predsjedavati sastankom odbora MMF-a.