Svijet
0

MMF: Strauss-Kahn podnio ostavku iz zatvorske ćelije

SRNA
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn
Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn podnio je ostavku iz zatvorske ćelije u New Yorku gdje se nalazi zbog optužbe za pokušaj silovanja jedne hotelske sobarice.

MMF je objavio njegovu ostavku rano jutros.

Strauss-Kahn u pismu navodi da se osjeća obaveznim da podnese ostavku kako bi zaštitio instituciju na čijem je čelu i da usmjeri svu svoju snagu, vrijeme i energiju na dokazivanje nedužnosti. 

Njegovi advokati pokušavaju isposlovati njegovo puštanje na slobodu uz kauciju, dok tzv. velika porota razmatra hoće li i službeno podići optužnicu protiv čovjeka koji je nekad smatran vodećim francuskim predsjedničkim kandidatom.

U međuvremenu sobarica (32) koja je optužila Strauss-Kahna za pokušaj silovanja juče je dala svoj iskaz protiv njega, javio je "Glas Amerike".

Velika porota u New Yorku saslušat će njeno i druga svjedočenja u tajnosti kako bi se utvrdilo postoji li dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv bivšeg direktora MMF-a.

Hapšenje Strauss-Kahna raspršilo je njegove izglede za kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima 2012. godine i otvorilo raspravu o 60-godišnjoj tradiciji biranja Evropljanina na čelo Fonda. 
U saopštenju MMF-a navodi se da će uskoro objaviti postupak izbora novog izvršnog direktora, a da u međuvremenu privremeno tu dužnost nastavlja obavljati John Lipsky.