Dvije države
16

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti otkrivaju da je Golda Meir razmatrala palestinsku državnost

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivša izraelska premijerka Golda Meir priznala je mogućnost buduće palestinske državnosti 1970. godine, tri godine nakon Šestodnevnog rata, prema protokolima s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti koje je objavio Haaretz.

Prva izraelska premijerka, koja je također tema nadolazećeg biografskog filma s Helen Mirren u glavnoj ulozi koji bi trebao biti objavljen u augustu, održala je razgovore u oktobru 1970. s višim ministrima, uključujući ministra odbrane Moshea Dayana i ministra obrazovanja Yigala Allona u kojima su raspravljalo se o mogućnosti palestinske države.

Meir, koji je 1969. rekla da Palestinci nisu postojali, očito je smatrala da će se mogućnost buduće palestinske države vjerojatno ostvariti u budućnosti.

"Bit će potrebno ostaviti Arapima iz Judeje i Samarije mogućnost da zasluže samoodređenje u kasnijoj fazi, ako i kada to nama odgovara". Drugim riječima, postojat će još jedna zemlja (uz Izrael)", kazala je Meir.

Meir je započela razgovor tvrdnjom da je izraelski rat za nezavisnost omogućio Izraelu da ponudi minimalne ustupke u slučaju pregovora s Palestincima i odbacivanjem ideje da Jeruzalem služi kao glavni grad buduće palestinske države.

“Osjećam već neko vrijeme, a nedavno s većim intenzitetom, da ono što nazivamo 'palestinskim problemom' počinje uznemiravati, moralno i politički, najbolje naše ljude, uključujući komandante, generale i sve koji nose IDF na njihovim leđima. Ovo pokazuje da problem nije nešto što je ovdje uvezeno, već ima porijeklo, nije umjetno", rekao je tada ministar Aligmentacije (sada rada) Yisrael Galili.

Dok su drugi ministri na razgovorima bili prijemčivi za ideju buduće palestinske države, također su smatrali da bi Izrael trebao biti vrlo oprezan, Allon je otišao toliko daleko da je potencijalnu izraelsku deklaraciju o palestinskom pravu na državnost usporedio s “Balfourovim deklaracijama” iz 1917. ” u kojem je britanska vlada najavila potporu osnivanju jevrejske države u Palestini.

Allon je također izjavio da o postojanju palestinskog naroda ne odlučuju izraelski političari.

“Ako sebe vide kao Palestince, onda možemo 1000 puta reći da nisu, ali će bez obzira na to ostati [Palestinci]", kazao je Allon.

Iako je bio svjestan stvarnosti na terenu i uključenih političkih rizika, Allon se nije složio s Meirom.

"Ne predlažem poticanje palestinske države... Umjesto toga, dugoročno gledano, mirovni ugovor koji će držati mogućnosti otvorenima", odgovorio je Allon Meir.